خار پاشنه

خار پاشنه

آنچه می خوانید...

خار پاشنه از جمله مشکلاتی است که شاید خودتان یا یکی از اطرافیان تان به آن دچار شده باشید. در اثر این عارضه ناحیه پاشنه پا دچار میخچه می شود و افراد توانایی راه رفتن شان کاهش پیدا می کند. زیرا که در اثر راه رفتن دردهای شدید تا خفیف در بخش کف پا ایجاد می گردد. در ادامه انواع علل و عوامل بروز خارپاشنه و علائم این عارضه و نیز در بخش های پایانی به روش درمانی خارپاشنه خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

خار پاشنه

خار پاشنه به یک زائده استخوانی در بخش تحتانی استخوان پا گفته می شود. این زائده در اثر علل مختلفی در زیر پا شکل می گیرد و موجب بروز درد و ناتوانی در حرکت می شود. در اثر رسوب کلسیم در بخش های زیرین استخوان پاشنه پا خارپاشنه شکل می گیرد. البته ایجاد خار پاشنه در مدت زمان طولانی تشکیل می شود.  

علت بروز خار پاشنه

مهم ترین دلایلی که موجب تشکیل خارپاشنه می شوند موارد زیر هستند:

  • ایستادن و راه رفتن به شکل غیر استاندارد و غیر صحیح: در مواردی که پای افراد در هنگام ایستادن و راه رفتن به سمت بخش های داخلی چرخش پیدا کند، بافت نرمی که در بخش های انتهایی پا قرار گرفته است بیش از حد طبیعی تحت فشار خواهد بود. در نتیجه افراد دردهایی را در بخش ها زیرین پا تجربه می کنند. در نهایت درد و التهاب رباط پا به خارپاشنه می انجامد.
  • التهاب مزمن رباط در ناحیه کف پا: رباط کف پا یک نواری است که ضخامت آن بسیار است و در کف پا تا انگشتان امتداد پیدا می کند. در مواردی که رباط کف پا دچار پارگی شود در این ناحیه التهاب به وجود می آید. در صورتی که این عارضه درمان نشود، بافت نرم و ضعیف رباط از طریق استخوان ترمیم می گردد. در نهایت این اتفاق منجر به شکل گیری خار پاشنه می شود.

موارد فوق از مهم ترین دلایل بروز خار پاشنه هستند که باید در اصلاح سبک زندگی و برطرف کردن این دلایل اقداماتی انجام دهید.

عوامل زمینه ساز بروز خارپاشنه

عوامل زمینه ساز، به مجموعه عواملی گفته می شود که با وجود آن ها احتمال بروز خارپاشنه افزایش می یابد. البته این موارد به طور مستقیم منجر به تشکیل خارچاشنه نمی شوند. بلکه درصد احتمال ایجاد خارپاشنه را می افزایند. مهم ترین عوامل زمینه ساز موارد زیر هستند:

  • افزایش وزن و چاقی: سنگینی وزن روی پاشنه پا است، که با افزایش وزن میزان فشار وارده به رباط پا زیادتر می شود. به همین دلیل احتمال بروز آسیب به بخش های کف پا به وجود می آید. افرادی که سنگین وزن هستند در خطر مواجهه با عارضه خار پاشنه قرار می گیرند.
  • انجام فعالیت های ورزشی ای که در آنها میزان فشار وارده به نواحی کف پا و همچنین پاشنه پا افزایش پیدا کند: در نتیجه احتمال این که رباط کف پا آسیب ببیند بیشتر است. ورزش هایی مثل ایروبیک یا دویدن و همچنین رقص باله. در این فعالیت ها بیشترین فشار در ناحیه پاشنه و کف پا است.
  • بارداری: در بارداری زنان وزن شان افزایش پیدا می کند و همین مساله عاملی برای فشار وارد شدن به کف پا است.
  • سرپا بودن به مدت طولانی: افرادی که دارای شغل هایی هستند که در آن در طول روز مدت زمانی طولانی را به صورت سرپا به فعالیت های شغلی می پردازند، نیز در معرض خطر ابتلا به خار پاشنه هستند.
  • صاف بودن کف پا: کف پا اگر از قوس استاندارد برخوردار نباشد، منجر به افزایش فشار به بخش های مختلف از جمله پاشنه پا و در نهایت خار پاشنه می شود.  
  • استفاده از کفش های نامناسب و غیر استاندارد: این کفش ها می تواند به ساختار استخوان پاها آسیب بزند و باعث بروز مشکلات مختلف از جمله خارپاشنه گردد.
  • ابتلا به آرتروز و دیابت: در برخی از موارد آرتروز سبب می شود که عضلات و رباط کف پا دچار التهاب شود. یا این که بیماری دیابت می تواند منشا بروز التهاب گردد.

علائم و نشانه های خار پاشنه

از جمله نشانه ها و علائم بالینی که در افراد مبتلا به خار پاشنه بروز پیدا می کنند، می توان موارد زیر را نام برد:

  • احساس درد: درد پاشنه ی پا مخصوصاً در ابتدای روز و زمانی که از خواب بر می خیزید، احساس می شود. درد به شکل تیز است و کف پا تیر می کشد. از سوی دیگر در هنگام راه رفتن و دویدن نیز این درد افزایش خواهد یافت. گاهاً دردها به حدی شدید هستند که حتی با استراحت کردن نیز نمی توان شاهد بهبودی و کاهش درد بود.
  • تشکیل بافت پینه ای یا میخچه در کف پا

درمان خارپاشنه

در ابتدا باید التهاب رباط کف پا بهبود پیدا کند. برای کاهش میزان التهاب می توانید از:

  • نرمش و فعالیت های کششی بدنی استفاده کنید. با نرمش کردن عضلات موجود در ساق پا کشیده می شود. این عامل مهم ترین نتیجه ای که در بر دارد کاهش درد و سرعت بخشی به روند بهبودی التهاب است.
  • استفاده از کفش های مناسب
  • استفاده از داروهای غیر استروئیدی از دیگر روش های کاهش التهاب رباط کف پا و نیز بهبود وضعیت خار چاشنه است. داروهایی همچون ایبوپروفن از جمله داروهایی هستند که هم به کاهش درد و هم به کاهش التهاب کمک شایانی می کنند.
  • تزریق درمانی: تزریق داروهای کورتیکواستروئیدی نیز با هدف کاهش التهاب و درد انجام می شود.
  • جراحی: آخرین گزینه درمانی نیز استفاده از روش جراحی است. در این روش با انجام جراحی می توانند توده های تشکیل شده در کف پا و میخچه را خارج کنند. در نتیجه میزان درد و التهاب کاهش پیدا می کند.

خاتمه

در صورتی که دردهایی را در بخش های مختلف کف پا تجربه می کنید سریعاً به متخصص ارتوپد خوب مراجعه کنید. زیرا اگر پیش از شدت یافتن وضعیت خار پاشنه روند تخشیص و درمان انجام شود، از بروز خطرات جدی تر پیشگیری شده و احتمال موفقیت روند درمان نیز افزایش می یابد.

اگر در زمینه خار پاشنه پا سوالی دارید می توانید در انتهای همین مقاله بخش نظرات آن را با دکتر رضا شیروانی بختیاری متخصص ارتوپد مطرح کنید و پاسخ خود را دریافت نمایید.

دکتر رضا شیروانی بختیاری

فارغ التحصيل پزشكى عمومى از دانشگاه تهران فارغ التحصيل دوره تخصص ارتوپدى از دانشگاه فردوسى مشهد رتبه برتر آزمون بورد تخصصى سال ١٣٩٢ دوره تخصصى آسيبهاى ورزشى و ارتروسكوپى از ايتاليا ١٣٩٢

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه − 8 =