دکتر رضا شیروانی بختیاری » بیماری ها » روماتیسم مفصلی و علائم آن
۵ دقیقه
روماتیسم مفصلی

روماتیسم مفصلی و علائم آن

روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید یک بیماری التهابی است که باعث ایجاد درد و تورم در مفاصل می‌شود. این بیماری می‌تواند مفاصل کوچک دست و پا را درگیر کند. علائم روماتیسم مفصلی شامل درد، سفتی و تورم مفاصل، خستگی، تب، کاهش وزن، اشتها نداشتن و تعریق می‌شود. برخی از عوامل خطر ابتلا به روماتیسم مفصلی عبارتند از سن، سابقه خانوادگی، سابقه آسیب مفصلی، سابقه عفونت و مصرف سیگار. درمان روماتیسم مفصلی شامل داروهای ضد التهابی، داروهای ضد روماتیسمی، فیزیوتراپی و در برخی موارد جراحی است. هیچ روش درمانی قطعی برای روماتیسم مفصلی وجود ندارد، اما با استفاده از داروهای ضد روماتیسمی و فیزیوتراپی شدت علائم را می‌توان کاهش داد و درد روماتیسم مفصلی را کنترل کرد. در برخی موارد، ممکن است که به جراحی نیاز باشد.

 

روماتیسم مفصلی چیست؟

بیماری روماتیسم سبب اختلال در سیستم ایمنی شده و همچنین موجب می شود تا سیستم ایمنی بدن که وظیفه آن دفاع در مقابل عوامل خارجی است به اشتباه به یکی از ارگان های بدن حمله کند . روماتیسم مفصلی شروع آن با مفصل است و در واقع این بیماری جز بیماری های خود ایمنی به شمار می آید .

در صورتی که بیماری روماتیسم مفصلی به موقع تشخیص داده نشود و کنترل نگردد می تواند یک سیر پیشرونده داشته باشد و مفاصل بیشتری از بدن را درگیر نماید و حتی موجب درگیری دیگر ارگان ها و اندام های بدن شود . به طور مثال روماتیسم های کنترل نشده موجب درگیری ریه، قلبی و عروقی، فشار خون و التهاب عروق می شود . علاوه بر موارد ذکر شده می تواند موجب از کار افتادگی فرد و معلولیت در شخص شود .

روماتیسم مفصلی چگونه به وجود می‌آید؟

موارد زیر در مبتلا شدن فرد به روماتیسم مفصلی نقش دارند:

سن فرد

روماتیسم مفصلی بزرگسالان را در هر سنی معمولا از ۴۰ تا ۶۰ سال تحت تاثیر قرار می‌دهد. 

جنسیت

روماتیسم معمولا در زنان چند برابر مردان رخ می‌دهد.

ژنتیک

دلیل ابتلا به آرتریت روماتوئید ترکیبی از ژنتیک و عوامل محیطی مانند رژیم غذایی و  سیگار کشیدن است. در حال حاضر مشخص نشده است ارتباط ژنتیک با این بیماری چیست اما تصور می‌شود در گسترش بیماری بی‌تاثیر نباشد.

وزن

اگر دچار اضافه وزن هستید بیشتر در معرض به مبتلا شدن به روماتیسم خواهید بود. 

سیگار کشیدن

سیگار کشیدن به‌طورکلی خطر گسترش  روماتیسم را افزایش می‌دهد، پس اگر روماتیسم دارید و سیگار می‌کشید، بهتر است آن را ترک کنید.

رژیم غذایی

مصرف غذاهای پر پروتئین مانند مقادیر زیادی گوشت قرمز چرب، تخم مرغ، مرغ و محصولات لبنی با چربی زیاد می‌تواند به تولید عوارض التهابی در بدن منجر شود و ممکن است عوارض آرتریت روماتوئید را بیشتر کنند. مصرف مقادیر زیادی شکر و محصولات شیرین مانند  بیسکویت، شکلات، کیک و نان‌های شیرین می‌تواند التهاب را تشدید کند.

علائم و نشانه های روماتیسم مفصلی

این بیماری علائمی غیر اختصاصی دارد و فرد ممکن است دچار بی حالی، بی اشتهایی، تب خفیف و کاهش وزن شود . در ادامه به برخی از علائم شایع این بیماری اشاره شده است.

علائم شایع روماتیسم مفصلی

  • تب خفیف
  • وجود برآمدگی های زیر پوست
  • خشکی صبحگاهی مفصل ها
  • شروع آهسته یا ناگهانی درد
  • قرمزی و گرمی
  • تورم مفصل
  • درد در تمام مفاصل دست، مچ دست، آرنج، شانه، پا و مچ پا

علل و عوامل افزایش دهنده خطر روماتیسم مفصلی

علل اصلی این بیماری ناشناخته است ولی این بیماری احتمالا منشا خودایمنی دارد . بنابراین باید به فاکتورهای خطر این بیماری پرداخت . فاکتور های خطر به دو دسته تقسیم می شوند که عبارتست از: فاکتور های خطر ژنتیکی و محیطی می باشند . تعامل این دو فاکتور با یکدیگر سبب بروز این بیماری می شود . فاکتور های خطر ژنتیکی در نژاد های مختلف متفاوت می باشد و از جمله فاکتور های محیطی شامل استرس، استعمال دخانیات، برخی از عفونت ها و غیره می باشد و عوامل محیطی نقش پررنگی تری نسبت به عوامل ژنتیکی خواهد داشت .

عوارض احتمالی بیماری روماتیسم مفصلی

روماتیسم مفصلی می‌تواند عوارض و مشکلات مختلفی را به دنبال داشته باشد که شامل موارد زیر می‌شود:

  • خستگی و ضعف عضلانی
  • کاهش وزن و اشتها نداشتن
  • تب
  • سفتی و تورم مفاصل
  • کاهش قابل توجه عملکرد مفاصل
  • افزایش خطر ابتلا به عفونت‌های مزمن
  • افزایش خطر ابتلا به سرطان

متخصص ارتوپدی دکتر رضا شیروانی بختیاری با استفاده از روش های تشخیصی و درمانی مجهز به بررسی بیماری ها می پردازد و از بروز عوارض زیاد جلوگیری می کند . برای مشاوره و تعیین وقت قبلی با شماره های ۰۲۱۲۶۷۴۰۵۸۰ – ۰۲۱۲۲۰۷۳۱۲۵ تماس بگیرید یا به آدرس اینستاگرام دکتر رضا شیروانی بختیاری مراجعه کنید .

تشخیص روماتیسم مفصلی

تشخیص ابتدا به صورت گرفتن شرح حال از فرد توسط متخصص ارتوپدی و سپس انجام معاینات لازم می باشد . به غیر از علائم بالینی و آزمایشگاهی استفاده از تصویربرداری هم می تواند کمک کننده باشد . معمولا علائم رادیوگرافی در شیوع بیماری آرتریت روماتوئید وجود ندارد به غیر از تورم مفاصل که با معاینه بالینی هم قابل تشخیص می باشد . اما سیر بیماری بر اساس شدت بیماری ممکن است تغییرات رادیوگرافی به صورت تخریب فضای مفصلی یا کاهش فضای مفصلی دیده شود . استفاده از سونوگرافی و ام.آر.آی گاهی برای تشخیص شدت بیماری تجویز می شود . بنابراین تشخیص بیماری آرتریت روماتوئید براساس مجموعه ای از یافته های بالینی، آژمایشگاهی، رادیولوژی، تصویربرداری (ام.آر.آی و سونوگرافی  در صورت نیاز) می باشد .

روماتیسم مفصلی
روماتیسم مفصلی

نتیجه گیری

روماتیسم مفصلی باعث درد و محدودیت حرکت مفاصل می‌شود. این بیماری می‌تواند در هر سنی اتفاق بیفتد، اما معمولا در افراد بالای ۶۰ سال و در زنان بیشتر رخ می‌دهد. درمان این بیماری شامل داروها، فیزیوتراپی، تغییرات در سبک زندگی و در موارد شدید تزریق های آنتی التهابی است. همچنین، برای کنترل درد می‌توان از داروهای ضد درد و مسکن‌های موضعی استفاده کرد. در صورت بروز علائم روماتیسم، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید تا بتواند برنامه درمانی مناسب برای شما تعیین کند

برای کسب اطلاعات بیشتر به بهترین متخصص ارتوپد در غرب تهران مراجعه نمایید .

دکتر رضا شیروانی بختیاری

فارغ التحصيل پزشكى عمومى از دانشگاه تهران فارغ التحصيل دوره تخصص ارتوپدى از دانشگاه فردوسى مشهد رتبه برتر آزمون بورد تخصصى سال ١٣٩٢ دوره تخصصى آسيبهاى ورزشى و ارتروسكوپى از ايتاليا ١٣٩٢

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × چهار =