دکتر رضا شیروانی بختیاری » زانو » دررفتگی زانو را بشناسید و درمان را شروع کنید
۵ دقیقه
دررفتگی زانوچیست

دررفتگی زانو را بشناسید و درمان را شروع کنید

آنچه می خوانید...

علائم دررفتگی زانو چیست، روش های درمان دررفتگی زانو چیست و… ، تمامی سوالات ممکن است برای افراد بعد از بروز عارضه ایجاد شود. همانطور که می‌دانیم یکی از شایع‌ترین آسیب‌ها در هنگام ورزش، دررفتگی زانو است. در این مقاله قصد داریم به هر آنچه که نیاز است از این عارضه بدانید بپردازیم تا با تشخیص به موقع از بروز عوارضی جدی‌تر جلوگیری کنید. با ما  تا انتهای مقاله همراه باشید. 

در رفتگی زانو

در رفتگی زانو چیست؟

هنگام ورزش ممکن است آسیبی برایتان رخ دهد که شما را از انجام ادامه ورزش محروم کند. یکی از این آسیب‌های شایع، دررفتگی زانو است. زمانی که این عارضه برای فرد رخ می‌دهد باعث می‌شود فرد دیگر نتواند روی پاهای خود بایستد یا به راحتی حرکت کند. به عبارتی دیگر فعالیت را برای فرد بسیار دشوار می‌کند. البته باید بدانیم که در رفتگی زانو یکی از آسیب‌های ورزشی زانو است و در حین ورزش یا فعالیت روزانه اگر یک‌سری نکات رعایت نشود می‌تواند آسیب‌های بی‌شماری را برای فرد رقم بزند.

در رفتگی زانو چه علائمی دارد؟

ممکن است هنگامی که این عارضه در حین ورزش یا فعالیت روزانه برایتان رخ دهد، با علائم خاصی مواجه نشوید. به بیانی دیگر معمولا دررفتگی زانو علائم مشهود و خاصی را بروز نمی‌دهد. با این حال از جمله علائم و نشانه‌های این عارضه می‌توان به موارد مهم زیر اشاره کرد:

  • صدا دادن زانو (به اصطلاح تق تق کردن مفصل زانو)
  • احساس درد شدید در مفصل زانو
  • محدود شدن دامنه ی حرکتی زانو (فرد به راحتی نمی تواند زانوی خود را صاف کند)
  • تورم ناگهانی مفصل زانو
  • کاهش توانایی راه رفتن و یا ایستادن روی زانوها
۰۰:۵۸
truncate dir-rtl

در رفتگی یا نیمه در رفتگی در زانو

در برخی مواقع در رفتگی مفصل زانو با پارگی رباط صلیبی اشتباه گرفته می‌شود. بنابراین نیاز است تا علائم موجود کاملا دقیق و هوشمندانه بررسی شوند تا با تشخیص صحیح راهکار درمانی درستی انتخاب شود. نکته مهم دیگری که باید به آن توجه داشت آن است که بعد از بروز علائم از ادامه ورزش و یا انجام فعالیت روزانه خودداری کنید. دلیل تاکید بسیار بر این موضوع آن است که از بروز عوارض جدی‌تر در فرد جلوگیری شود.

درمان دررفتگی زانو چیست؟

در مواقعی که در رفتگی شدید نباشد با رعایت یک‌سری نکاتی که پزشک به فرد توصیه می‌کند، عارضه رفع می‌شود و نیاز به انجام اقدامات درمانی خاصی نیست. با این حال ممکن است فردی دچار در رفتگی شدید مفصل زانو شده باشد که این عارضه به روش‌های غیرتهاجمی و ساده‌تر درمان نشود. در این حالت متخصص ارتوپدی شرایط بیمار و شدت دررفتگی را مورد بررسی دقیق قرار می دهد و بعد از تشخیص علت دررفتگی بهترین گزینه ی درمانی را انتخاب می نماید. ممکن است در این زمان نیاز به انجام جراحی برای جا انداختن مفصل نیز باشد. باید توجه داشته باشیم که درمان آسیب‌های ورزشی باید توسط پزشکی با تجربه انجام شود. چرا که سهل انگاری در انتخاب پزشک می‌تواند عوارض جدی‌تری را برای فرد رقم بزند.

انواع دررفتگی زانو

انواع دررفتگی کشکک زانو معمولا بر اساس تعداد در رفتگی‌ها و جهت آن  طبقه بندی می شوند. انواع مهم در رفتگی کشکک زانو عبارتند از:

  1. دررفتگی جانبی کشکک:

در این نوع دررفتگی قطعات زانو به سمت بیرون یا کناره های این مفصل حرکت می کنند. این نوع از دررفتگی زانو شایع و رایج می باشد.

  1. دررفتگی مدیال:

این دررفتگی بالعکس در رفتگی جانبی زانو می باشد. در این نوع دررفتگی قطعات به سمت داخل مفصل حرکت می کنند.

  1. دررفتگی مکرر کشکک زانو

اکثر دررفتگی های زانو به دلیل: زمین خوردن، تصادف و… ایجاد می‌شوند. اما در برخی از افراد ممکن است در طول زندگی خود بارها دچار دررفتگی زانو شوند. معمولا این افراد آمادگی بیشتری برای کنترل وضعیت ایجاد شده و برخورد صحیح با دررفتگی کشکک زانو را دارند.

  1. دررفتگی گذرا

این نوع دررفتگی شبیه به دررفتگی مکرر کشکک زانو می باشد. در اغلب اوقات ممکن است فرد متوجه این نوع دررفتگی نشود!!! اما به خاطر داشته باشید این نوع دررفتگی ممکن است باعث آسیب دیدگی مفصل زانو شود.

عوامل موثر در دررفتگی زانو چیست

دلایل متعددی می توانند باعث دررفتگی کشکک زانو شوند. از جمله دلایل مهم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سقوط از ارتفاع
  • تصادف
  • اعمال فشار زیاد به مفصل زانو و…

علاوه بر موارد فوق الذکر یک سری عوامل می توانند فرد را بیشتر در معرض دررفتگی زانو قرار دهند. عواملی همچون:

  • بلندی قد
  • وزن زیاد (که باعث اعمال فشار بیشتری به مفصل زانو می شود.)
  • تضعیف عضلات زانو (در این حالت عضلات توانایی لازم جهت پوشش دهی مناسب استخوان های مفصل زانو را ندارند.)
  • سابقه ی خانوادگی ابتلا به دررفتگی مکرر کشکک زانو و…

آسیب های ورزشی زانو، درد یا آرتروز زانو شدید، ابتلا به شلی رباط و…. نیز می توانند بستر مناسبی برای آسیب دیدگی مفصل زانو و یا دررفتگی این مفصل ایجاد نمایند.

جلوگیری از دررفتگی زانو

همانطور که می‌دانیم پیشگیری بهتر از درمان است در نتیجه دانستن راه‌های پیشگیری از آسیب‌های ورزشی یکی از مهم‌ترین نکاتی است که نباید از آن غافل شویم. همانطور که پیش‌تر در این مقاله ذکر شد یکی از این آسیب‌ها در رفتگی زانو است. راه‌های پیشگیری از دررفتگی زانو شامل:

  • استفاده از زانوبند یا بریس در ورزشکاران حرفه‌ای می‌تواند پارامتر مهمی در جلوگیری از دررفتگی مفصل زانو باشد.
  • گرم کردن مناسب قبل از شروع فعالیت ورزشی
  • استفاده از کفش های مناسب در حین فعالیت ورزشی: توجه داشته باشید که نقش کفش مناسب در جلوگیری از آسیب‌های ورزشی بسیار پررنگ است که نباید از آن غافل شویم.

به خاطر داشته باشید اگر علائمی شبیه به دررفتگی مفصل زانو داشتید؛ سریعا به بهترین متخصص ارتوپدی مراجعه نمایید تا نشانه های موجود مورد بررسی و معاینات دقیق پزشکی قرار گیرند و علت آن ها مشخص شود.

نتیجه‌گیری

در هنگام دررفتگی زانو خونسردی خود را حفظ کنید و به پزشک متخصص مراجعه نمایید. از درمان های خودسرانه بپرهیزید و این کار را به عهده ی متخصص ارتوپدی بگذارید. در این مقاله به بررسی هر آنچه که نیاز است از دررفتگی زانو بدانید پرداختیم. 

 

دکتر رضا شیروانی بختیاری

فارغ التحصيل پزشكى عمومى از دانشگاه تهران فارغ التحصيل دوره تخصص ارتوپدى از دانشگاه فردوسى مشهد رتبه برتر آزمون بورد تخصصى سال ١٣٩٢ دوره تخصصى آسيبهاى ورزشى و ارتروسكوپى از ايتاليا ١٣٩٢

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × 3 =