شاید برای شما هم پیش آمده که شنیده باشید که فردی دچار شکستگی لگن شده باشد و نگران شوید و حس کنید که یک اتفاق خاصی افتاده است و یک عضو مهمی از بدن انسان دچار شکستگی شده باشد. اما شکستگی های لگن مثل هم نیستند، لگن یک استخوان بزرگ و پیچیده دارد که هر قسمت از آن ممکن است دچار شکستگی شود، اما سوالات زیادی در این خصوص وجود دارد که ما قصد داریم در این مطب به بررسی آن ها بپردازیم پس تا انتها همراه ما باشید.
مفصل لگن از سر توپی شکل و سوکت تشکیل شده است. سوکت نیز خود متشکل از استخوان و غضروف می باشد و سر توپی شکل نیز در قسمت فوقانی استخوان ران واقع شده است که با عنوان سر استخوان فمور نیز شناخته می شود. در جراحی تعویض مفصل لگن، مفصل مصنوعی یا همان پروتز، جایگزین قسمت آسیب دیده این دو ناحیه می شود.
شکستگی لگن چیست؟
لگن جایی است که ستون مهره به ران ها متصل می شود و داخل آن استخوان لگن قرار دارد. استخوان لگن یک استخوان بزرگ است که به شکل یک حلقه می باشد. البته این استخوان یک ساختمان یک پارچه نیست و از استخوان های کوچک تری تشکیل شده است که به هم متصل می شوند و کل استخوان لگن را به وجود می آورند.
استخوان لگن، همانند استخوان دیگر ممکن است دچار شکستگی شود اما این شکستگی از خیلی جنبه ها می تواند خطرناک تر از شکستگی های دیگر شود . شکستگی لگن یکی از خطرناک ترین شکستگی های بشر است و اگر منجر به فوت نشود می تواند عوارض ماندگاری مثل درد لگن و لنگش را ایجاد کند که این عوارض می تواند زندگی فرد را برای همیشه تغییر دهند و کارایی آن را به طور محسوسی تغییر دهند. البته تمام شکستگی های لگن مثل هم نیستند و خطر آن ها مثل هم نیست.
چه عواملی باعث شکستگی لگن می شود؟
شکستگی های لگن به دلایل مختلفی مانند تصادف با خودرو، موتورسیکلت، سقوط از ارتفاع و … اتفاق می افتد. معمولا این شکستگی ها به دلیل ضربات شدید، پر قدرت و پر سرعت اتفاق می افتد و باعث در رفتگی می شود. افرادی که دچار این صوانح می شوند باید فورا در بیمارستان بستری شوند.
عوامل خطر شکستگی لگن
برخی عوامل هستند که احتمال شکستگی لگن را افزایش میدهند. این عوامل عبارتند از:
سن: افزایش سن و کاهش تراکم استخوان و به دنبال آن عدم تعادل از جمله عواملی است که ممکن است باعث آسیب به لگن شود.
جنسیت: طبق تحقیقات انجام شده شکستگی لگن در خانم ها بیشتر از آقایان است و این امر به دلیل تراکم استخوان کمتر خانم ها است.
سابقه بیماری: برخی بیماری ها مانند کم کاری یا پرکاری تیروئید ، اختلالات رفتاری و مشکلات روده ای که باعث عدم جذب کلسیم می شود و عوارض ناشی از آن ها میتواند باعث افزایش خطر شکستگی لگن شود.
مصرف دارو های خاص: مصرف برخی دارو های خاص مانند کورتیزون و پردنیزون باعث ضعیف شدن استخوان ها می شود همچنین برخی از آن ها باعث سرگیجه میشود که احتمال زمین افتادن و در نتیجه شکستن لگن را زیاد میکند.
انواع شکستگی لگن
به طور کلی سه نوع شکستگی لگن داریم که هر کدام از آن ها در نواحی خاصی اتفاق می افتد، که عبارتست از:
شکستگی مفصل لگن
شکستگی که در بالاترین قسمت استخوان ران اتفاق می افتد را شکستگی مفصل لگن یا ران میگویند که معمولا این نوع از شکستگی در افراد مسن و غالبا در اثر یک زمین خوردن اتفاق می افتد.
شکستگی استابولوم
نوع دیگر از شکستگی که در حفره یا کاسه لگن اتفاق می افتد را شکستگی استابولوم می گویند. در واقع شیوع این نوع شکستگی در افراد جوان و در اثر ضربات بسیار شدید همچون تصادفات اتفاق می افتد.
شکستگی حلقه لگن یا پلویس
معمولا این نوع از شکستگی در تمام گروه های سنی جوان و مسن دیده می شود و اغلب این نوع شکستگی ها در اثر تصادفات و ضربات شدید، سقوط از ارتفاع و زمین خوردن اتفاق می افتد.
شکستگی استخوان لگن چقدر جدی است؟
شکستگی لگن به سه دسته خفیف، حاد، تهدید کننده تقسیم می شود و میزان و خطر و جدی بودن آن به عوامل مختلفی بستگی دارد برای مثال چه تعداد از استخوان ها شکسته باشد و شدت شکستگی آن ها چه قدر باشد.
شکستگی لگن چه علائم و نشانه هایی دارد؟
شکستگی لگن در درجه اول با درد همراه است. در زیر به برخی از علائم و نشانه های شکستگی لگن خواهیم پرداخت:
- احساس درد و حساسیت در ناحیه شکم، ران، قسمت پایین کمر، باسن یا لگن
- عدم توانایی حرکت بلافاصله پس از سقوط یا آسیب
- تورم و کبودی روی استخوانهای لگن
- ناتوانی در تحمل وزن در پایی که در آن طرف لگن دچار آسیب شده است.
- بی حسی یا سوزن سوزن شدن در ناحیه تناسلی و قسمت فوقانی ران
- احساس درد در هنگام نشستن و دفع مدفوع
چگونه شکستگی و درفتگی استخوان لگن را تشخیص دهیم؟
۱- معاینه فیزیکی: پزشک ابتدا لگن را معاینه می کند و بررسی میکند فرد تا چه اندازه میتواند پا و انگشتش را تکان دهد و این که آیا دچار بی حسی شده است یا خیر.
۲- عکس برداری با اشعه ایکس: در این نوع تصویر برداری آسیب دیدگی های کلی و در رفتگی ها ها تشخیص داده میشود اما جزئیات را نمیتوان بررسی کرد.
۳- سی تی اسکن: در سی تی اسکن تصاویر سه بعدی از لگن گرفته می شود معمولا این نوع عکس برداری در موارد حاد درخواست میشود.
۴- ام آر آی: ام آر ای میتواند تصاویری بسیار واضح را از بدن تهیه کند معمولا این نوع تصویر برداری فقط به افرادی پیشنهاد می شود که استخوان لگنشان بسیار آسیب دیده باشد و لازم باشد ارزیابی دقیقی صورت گیرد.
۵- اسکن رادیو ایزوتوپ استخوان: برخی افراد که به دلایل مختلفی نمیتوانند ام ار آی انجام دهند کاندیدای این نوع تصویر برداری خواهند بود.
آیا پس از شکستگی لگن دوباره میتوانم راه بروم؟
بسته به میزان و شدت آسیب دیدگی دوره بهبودی کاملا متفاوت است. بیشتر افراد پس از گذشت چند ماه میتوانند حرکت کنند. لازم به ذکر است شکستگی استخوان لگن میتواند میتواند تا مدتی بر روی راه رفتن تاثیر بگذارد.
نتیجه گیری
شکستگی لگن یکی از خطرناک ترین نوع شکستگی ها می باشد که البته هر سه نوع از این شکستگی ها، شکستگی های بدی هستند. در صورتی که به این مشکل مبتلا شده اید، بهتر است سریعا به متخصص ارتوپدی مراجعه نمایید تا از شدت عوارض ناشی از این عارضه بپرهیزید . برای کسب اطلاعات بیشتر به بهترین متخصص ارتوپد در تهران مراجعه نمایید .