شکستگی استخوان ها از رایج ترین اتقاق های ناگوار است که به دلایل مختلف از جمله تصادف، ورزش، افتادن از بلندی و … پیش می آید. زانو بزرگترین مفصل بدن و یکی از پیچیده ترین مفصل هاست. شکستگی زانو می تواند باعث درد، تورم و کاهش دامنه حرکتی شود. درمان این شکستگی ممکن است شامل جراحی یا گچ گیری باشد. شکستی در نواحی مختلف بدن متفاوت است و روند درمانی مختص به خود را دارد. در این مقاله به شکستگی زانو به همراه چگونگی درمان آن می پردازیم.
شکستگی زانو چیست؟
زانو یک مفصل لولا مانند است که از سه استخوان: استخوان ران. ساق پا، یا درشت نی و کشکک، یا کاسه زانو تشکیل شده است. زانو به پا اجازه می دهد تا خم و صاف شود.
اکثر شکسنگی های زانو شکستگی کشکک می باشد. شکستگی کشکک به شکستگی استخوان گرد زانو گفته می شود. رباط ها کشکک را به عضلات چهارسر ران در ران و به استخوان ساق پا متصل می کنند.
پزشکان شکستگی های زانو را بسته به شدت و جابجایی استخوان به انواعی تقسیم می کنند. همه این نوع شکستگی ها می توانند به دلایل مختلفی مانند آسیب های شدید، افتادن یا استفاده بیش از حد ایجاد شوند. آنها می توانند منجر به درد، تورم، سفتی و مشکل در حرکت زانو شوند. بسته به شدت شکستگی، درمان ممکن است شامل استراحت، فیزیوتراپی، بستن آتل یا جراحی باشد.
انواع شکستگی زانو چیست؟
در شکستگی ممکن است استخوان چند تکه شود و از چند ناحیه شکستگی اتفاق افتد . شکستگی زانو ممکن است در چند ناحیه از این مفصل رخ دهد که انواع شکستگی زانو عبارتست از: شکستگی در انتهای ران، شکستگی در ابتدای ساق و یا استخوان کشکک زانو می باشد .
تاندون های زانو که سیستم حرکتی مفصل را به عهده دارد به کشکک های زانو که در جلوی زانو قرار دارند متصل است . کشکک، یک محافظ بدون چون و چرا برای زانو است و ضربه ها و فشارهایی که از جلو به زانو وارد می شود را دفع می کند . اگر این ضربات خارج از آستانه تحمل کشکک زانو باشد موجب شکستگی آن می گردد .
همچنین پزشکان بسته به جابجایی دقیق استخوان ها، شکستگی ها را به انواع مختلفی دسته بندی می کنند:
شکستگی پایدار یا بدون جابجایی
در این نوع شکستگی، تکه های استخوان یا در تماس با یکدیگر باقی می مانند یا فقط یک یا دو میلی متر فاصله دارند. شکستگی های پایدار معمولاً به راحتی بهبود می یابند. آن ها زمانی اتفاق میافتند که در هیچ یک از استخوانها شکستگی وجود نداشته باشد، اما در یک یا تعداد بیشتری از آنها ترک وجود داشته باشد.
شکستگی جابجا شده
شکستگی جابجا شده زمانی اتفاق میافتد که شکستگی در یک یا چند استخوان باعث شود که استخوانها از جای خود خارج شوند. آنها به درستی در یک راستا قرار نمی گیرند و این نوع شکستگی اغلب به جراحی نیاز دارد تا استخوان شکسته را مجدداً تنظیم و تثبیت کند.
شکستگی خرد شده
در این نوع شکستگی استخوان به سه تکه یا بیشتر متلاشی می شود. برای تشخیص شکستگی خرد شده، پزشک استخوان را معاینه می کند. اگر الگوی شکستگی ثابت است، بهتر است آسیب را با بی حرکتی درمان کنید. اگر الگوی شکستگی ناپایدار باشد، ممکن است جراحی برای ترمیم یا برداشتن یک یا چند قطعه استخوان ضروری باشد.
شکستگی باز
در شکستگی باز، استخوان می شکند به طوری که قطعات استخوان از طریق پوست بیرون می زند. این اغلب به بافتهای نرم اطراف آسیب میرساند که ممکن است بهبودی آن زمان ببرد. این نوع شکستگی جدی است زیرا خطر عفونت بیشتری را به همراه دارد.
نشانه و علائم شکستگی زانو چیست؟
شکستگی زانو نشانه های متعددی دارد. از جمله ایجاد تورم در محل آسیب دیده که بر اثر بریده شدن بافت ها و عروق های زانو ایجاد می شود و یا ایجاد درد و تغییر شکل و رنگ در آن قسمت از دیگر نشانه های این عارضه می باشد.
علائم شکستگی معمولا شامل موارد زیر می شود:
- درد
- تورم
- کبودی
- ناتوانی در صاف کردن یا خم کردن زانو
- محدود شدن دامنه حرکتی
- در موارد شدید پارگی پوست با استخوان
ضمنا تشخیص درست شکستگی زانو توسط پزشک متخصص صورت می گیرد و بعد از آسیب دیدن باید سریعا به متخصص ارتوپد مراجعه شود.
علل شکستگی زانو چیست؟
شکستگی زانو ممکن است پس از افتادن مستقیم روی زانوی خود اتفاق بیفتد. همچنین ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که زانو یک ضربه مستقیم دریافت کند، که ممکن است در حین ورزش یا در هنگام برخورد وسیله نقلیه رخ دهد.
افراد مبتلا به بیماریهایی که باعث ضعف استخوانها میشوند، مانند پوکی استخوان، ممکن است بیشتر در معرض شکستگی زانو باشند.
تشخیص شکستگی زانو
برای تشخیص آسیب زانو، پزشک متخصص ارتوپد ابتدا در مورد علائم فرد سوال می کند. پزشک برای بررسی حساسیت، سفتی و تورم زانو را معاینه می کند و دامنه حرکتی فرد را بررسی می کند.
اگر فردی دچار شکستگی جابجا شده باشد، پزشک ممکن است بتواند استخوان شکسته را از طریق پوست احساس کند. آنها ممکن است برای تایید تشخیص، عکسبرداری با اشعه ایکس را توصیه کنند.
چگونگی درمان شکستگی زانو
انتخاب روش درمان به عوامل مختلفی همچون شدت بیماری، شرایط و سن فرد متفاوت می باشد . متخصص ارتوپد با توجه به علائم و میزان شدت آسیب دیدگی پس از بررسی های لازم اقدام به درمان می نماید .
در شکستگی هایی که در آن استخوان جابجا نشده باشد با گچ گرفتن ران بهبود می یابد. دوران گچ گیری با توجه به سن بیمار می تواند متفاوت باشد که معمولا بین شش تا سه ماه زمان می برد . استفاده از زانو بند در مدتی که پزشک معالج تعیین کرده است حتما توصیه می گردد تا بتوان حرکت پاها را کنترل کرد .
زمانی شکستگی به حدی باشد که باعث شده تا استخوان جابجا شود این نوع از شکستگی ها کمی نگران کننده و سخت اند زیرا این نوع شکستگی ها با عمل جراحی درمان می شوند .
نکات ایمنی برای جلوگیری از شکستگی زانو
- برای پیشگیری از شکستگی استخوان سعی نمایید از کفش های مناسب و استاندارد استفاده نمایید.
- قبل و بعد از انجام فعالیت های سنگین حتما با تمرینات کششی مناسب بدن خود را به حالت متعادل برسانید.
- در هنگام ورزش هایی که زانو ها را در معرض خطر قرار می دهند حتما از زانو بند های طبی استفاده کنید.
- شرایط ایمنی در حین رانندگی را رعایت کنید بسیاری از موارد شکستگی زانو بر اثر حوادت رانندگی هستند.
سوالات متداول
اگر نیازی به جراحی ندارید: در صورت داشتن یک شکستگی بسیار جزئی ممکن است مجبور شوید فعالیت خود را محدود کنید، نه متوقف کنید. به احتمال زیاد، زانوی شما به مدت ۴ تا ۶ هفته در گچ قرار می گیرد و باید فعالیت خود را محدود کنید.
اگر شکستگی پایدار باشد، می توان انتظار داشت که استخوان شما بدون جراحی بهبود یابد. جراحی: اگر قطعات استخوانی شما جابجا شده باشند، باید در جراحی دوباره کنار هم قرار گیرند.
شایع ترین شکستگی زانو شکستگی کاسه زانو می باشد. انتهای استخوان ران و ساق در جایی که به هم می رسند و مفصل زانو را تشکیل می دهند نیز ممکن است دچار شکستگی شوند. بسیاری از شکستگیهای اطراف زانو در اثر ضربههای پرانرژی مانند سقوط از ارتفاع قابل توجه و برخورد وسایل نقلیه موتوری ایجاد میشوند.
نتیجه گیری
آنچه که در شکستگی زانو اهمیت دارد تشخیص درست شکستگی و معالجه به موقع آن است تا استخوان ها در زمان و شرایط مناسب جوش خورده و بهبودی حاصل شود.
سلام خداقوت . من پسری ۱۷ ساله هستم که حین فوتبال بازی کردن زانوم آسیب دیده خیلی درد میکرد اولش که بعد چند ساعت اروم شد الانم ورم کرده این می تونه به علت شکستگی باشه ؟
سلام
باید معاینه شوید و احتمالا نیاز به رادیوگرافى باشد