جراحی زانو پرانتزی یک راه درمان برای اختلالی است که امروزه بسیار شایع شده است. همانطور که میدانیم این عارضه میتواند در تمام سنین(چه در بزرگسالان و چه در کودکان) نمایانگر شود. در این مقاله قصد داریم تمامی نکات را در زمینه جراحی زانو پرانتزی مورد بررسی قرار دهیم. تا پایان مقاله همراه ما باشید.
جراحی زانو پرانتزی
قبل از بررسی جراحی بهتر است نگاهی به این عارضه و علائم و نشانههای آن بیندازیم. به طور کلی یکی از اختلالات شایع اسکلتی در بین عموم افراد جامعه زانو پرانتزی است. راستای اندام تحتانی از ناحیه ران یا مچ پا یک شکل نرمال دارد . برای اینکه وزن ما به صورت متقارن در کل اندام و در نهایت به زمین وارد شود باید در یک امتداد باشد . حال تغییر و انحراف از این محور مشکلات مختلفی را به وجود می آورد اگر از این محور انحراف به خارج را داشته باشیم واروس، ژنوواروم یا زانو پرانتزی می گویند و اگر به سمت داخل انحراف پیدا کند والگوس، یا ژنووالگوم یا زانو ضربدری می گویند. در تعریف جراحی زانو پرانتزی (Drop foot surgery) میتوانیم بگوییم، یک روش درمانی است که برای بهبود کنترل حرکتی و قدرت عضلات پا در افرادی که با مشکل پای پرانتزی روبرو هستند، استفاده میشود. همانطور که پیشتر اشاره کردیم، پای پرانتزی وضعیتی است که در آن فرد نمیتواند پا را به طور طبیعی بالا ببرد و انگشتان پا را کنترل کند، و این ممکن است به دلیل ضعف عضلات پا یا اختلال در عصبهای مربوط به حرکت پا باشد.
بیشتر بخوانیم: در رفتگی زانو
مراحل جراحی زانو پرانتزی
آگاهی از مراحل جراحی در مواردی میتواند نگرانی افراد را از انجام این عمل درمانی کم کند. زمانی که نام جراحی به گوشمان میرسد، به طور معمول اضطراب بسیاری فرد را احاطه میکند. باید بدانیم انجام این عمل اگر توسط جراحی انجام گردد که مهارت و تجربه کافی را در این زمینه دارد، علاوه بر اینکه نگرانی و یا عوارضی فرد را تهدید نمیکند، بلکه فرد از احساس ناخوشایندی که این عارضه با خود به همراه داشت، خلاص میگردد. به طور کلی مراحل جراحی ممکن است بسته به نوع و شدت مشکل و روش درمانی مورد استفاده متفاوت باشد. اما در کل، مراحل عمومی جراحی عبارتند از:
- ارزیابی و تشخیص: در اولین قدم از انجام جراحی، پزشک بررسی دقیقی از وضعیت پا پرانتزی شما انجام میدهد و از طریق تاریخچه پزشکی، آزمونهای عصبی و تصویربرداری مانند اسکن عصبی، علت پای پرانتزی را تشخیص میدهد.
- برنامهریزی برای انجام جراحی: پس از تشخیص، پزشک برنامهریزی جراحی را برای بهبود حالت پای پرانتزی شما تهیه میکند. این شامل تعیین نوع جراحی، محل برش، انتقال عضلات یا تاندونها و دیگر جزئیات مربوط به روش درمانی است.
- عمل جراحی: در مرحله عمل جراحی، پزشک با استفاده از تکنیکهای جراحی مشخص، ترمیم و بهبود عضلات، تاندونها، عصبها یا ساختارهای دیگر مرتبط با پای پرانتزی را انجام میدهد.
- بازیابی و ترکیب درمانی: پس از جراحی، شما به مرحله بازیابی و ترکیب درمانی وارد میشوید. این شامل فیزیوتراپی، تمرینات تقویتی، استفاده از کمکهای ایمنی مانند پاشنهبند و استفاده از ادوات کمکی مانند کفشهای ارتوپدیک است. این مرحله برای بهبود حرکت و عملکرد پا بعد از جراحی ضروری است.
جراحی زانو پرانتزی
عوارض جراحی زانو پرانتزی
هر عمل جراحی ممکن است عوارض داشته باشد اما نتیجه این عمل ها بسیار خوب است ولی قاعدتا عوارض آن بسیار کمتر است آن حالتی است که بخواهد با زانو پرانتزی به زندگی خود ادامه دهید و دچار آرتروز شوید. به طور کلی عوارضی که ممکن است این جراحی با خود به همراه داشته باشد شامل:
- عفونت: یکی از عوارضی که میتواند در صورت رعایت نکردن نکاتی مانند مراقبتهای بعد از جراحی، ایجاد گردد، عفونت است. در نتیجه در صورتی که عفونت در محل جراحی رخ داد و با علائمی مانند درد شدید، تورم، قرمزی، ترشح و تب پس از جراحی مواجه شدید، بهتر است در اسرع وقت به اطلاع داده و موضوع را بررسی کنید.
- تحریک یا آسیب عصبها: در جراحییریشه عصبها ممکن است تحریک یا آسیب ببیند. این میتواند منجر به احساس تحلیل، احساس کشیدگی، ضعف عضلات یا تغییرات حسی شود.
- عوارض تحتانی بیهوشی: در این جراحی مانند هر عمل دیگری ممکن است از بیهوشی کلی استفاده گردد. در نتیجه مانند هر جراحی دیگر ممکن است عوارض تحتانی مانند تهوع، استفراغ، سردرد، خستگی و احساس گیجی رخ دهد.
- نیاز به جراحی مجدد: در برخی موارد، جراحی نتیجه مطلوب را به دست نمیدهد و ممکن است نیاز به جراحی مجدد یا روشهای درمانی دیگر باشد.
مواردی که ذکر شد از عوارض جراحی زانوی پرانتزی به شمار میرود اما باید توجه داشته باشیم که بروز این عوارض را میتوان با انتخاب پزشکی حاذق و رعایت مراقبتهای بعد از جراحی، پیشگیری کرد. همچنین دقت داشته باشید که در صورت نیاز به عمل جراحی تمامی سوالات خود را از پزشک خود در این زمینه پرس و جو کنید تا با اطمینان خاطر و بدون نگرانی اقدام به انجام این عمل درمانی کنید.
بیشتر بخوانیم: راه رفتن بعد از تعویض مفصل زانو
کاندیدای جراحی زانو پرانتزی
در ابتدا برای درمان زانو پرانتزی انجام رادیوگرافی انجام شود . اما درمان زانو پرانتزی در چه افرادی اتفاق می افتد و اینکه باید گفت درمان ژنوواروم یک درمان زیبایی نیست و درمان در افرادی انجام می شود که علامت دارند که این علامت ها عبارتند از: دردهای قسمت های داخلی زانو، ناتوانی در راه رفتن و فشار آوردن به اندام ها، ناپایداری های زانو یا کسانی که دچار آرتروز داخلی و خارجی زانو شده باشند می توانند درمان انجام می شود . در این جراحی گرفت یا پیوند استخوانی از خود بیمار به صورت آلوگرافت استفاده می شود و در آن ناحیه تعبیه می شود .
بیشتر بخوانیم: عوارض تعویض مفصل زانو
کلیاتی درباره جراحی زانو پرانتزی
یکی دیگر از مواردی که میتواند باعث ایجاد سوال و ابهام در افراد گردد، هزینه جراحی است. توجه داشته باشید که برای استعلام مبلغ نهایی جراحی نیاز است که فاکتورهای بسیاری را مورد بررسی قرار دهید. به طور مثال از هزینه جراح و متخصص تا هزینه بیمارستان و… را باید در این زمینه مورد بررسی قرار داده تا به مبلغ نهایی از انجام این جراحی برسید. همچنین ممکن است این سوال برایمان ایجاد گردد که بعد از انجام جراحی چه زمانی میتوان به فعالیت روزمره بازگردیم. زمان بازگشت به فعالیتهای روزمره پس از جراحی بستگی به عوامل متعددی مانند نوع جراحی، شدت مشکل، وضعیت عمومی بیمار و توصیههای پزشک دارد.
نتیجهگیری
جراحی زانو پرانتزی مانند هر جراحی دیگری با خود نگرانی و سوالات بسیاری را به همراه دارد. در این مقاله تمامی نکاتی که نیاز است از این جراحی بدانید را مورد بررسی قرار دادیم.