فیزیوتراپی بعد از عمل رباط صلیبی زانو
نقش فیزیوتراپی بعد از عمل رباط صلیبی زانو چیست؟
آیا فیزیوتراپی بعد از عمل رباط صلیبی زانو به تسریع روند بهبودی فرد کمک می کند؟
تمرینات فیزیوتراپی تاثیر بسیار زیادی در تقویت جسمانی افراد دارد. از مزایای مهم فیزیوتراپی می توان به مواردی همچون:
- تقویت قوای بدنی و جلوگیری از آسیب دیدگی
- کمک به اصلاح شیوه ی زندگی (تصحیح نحوه ی نادرست نشستن، راه رفتن و…)
- تسریع روند بهبودی بیمار
- تقویت دامنه ی حرکتی عضو آسیب دیده بعد از عمل جراحی
- توانبخشی به افراد مسن و…
تمرینات فیزیوتراپی در آسیب های رباط صلیبی به دو بخش قبل از عمل و بعد از عمل تقسیم می شود.
فیزیوتراپی در روش های غیر جراحی
- فیزیوتراپی در درمان های غیرتهاجمی (درمان غیرجراحی آسیب های رباط صلیبی)
قبل از شروع فیزیوتراپی باید احتمال وجود سایر مشکلات همزمان با آسیب ACL از قبیل پارگی منیسک، وجود جسم خارجی در مفصل و پارگی سایر لیگامانها بررسی شده و مد نظر قرار گیرد.

در موارد زیر به برخی از ملاحظات توانبخشی آسیب های ACL می پردازیم:
-
درمان اولیه
شامل کنترل علائمی مانند: تورم، درد و التهاب با استفاده از کمپرس یخ، بانداژ فشاری و تحریکات الکتریکی
-
ثابت کردن عضو آسیب دیده
در صورت لزوم، بی حرکت کردن زانو توسط اسپلینت و سایر فیکساتورها به مدت چند روز
-
استفاده از لوازم کمکی
استفاده از عصا و وسایل کمکی در هنگام راه رفتن تا زمان بازیابی کامل توانایی حرکتی عضو آسیب دیده
دکتر رضا شیروانی بختیاری متخصص ارتوپدی در تهران با دانش و مهارت بالا به بررسی بیماری ها می پردازد و از بروز عوارض زیاد جلوگیری می کند.
برای مشاوره و تعیین وقت قبلی با شماره های ۰۲۱۲۶۷۴۰۵۸۰ – ۰۲۱۲۲۰۷۳۱۲۵ تماس بگیرید یا به آدرس اینستاگرام دکتر رضا شیروانی بختیاری مراجعه کنید.
-
تمرینات ایزومتریک
شروع حرکات ایزومتریک عضلات کوادریسپس و همسترینگ بلافاصله پس از آسیب و حرکت SLR (بالا آوردن مستقیم پا) جهت کسب کنترل حرکتی و به حداقل رساندن تحلیل عضلانی
-
تمرینات تقویتی باز
انجام حرکات تقویتی در زنجیره باز حرکتی در ۸ تا ۱۲ هفته اول ترجیحا بین صفر تا ۴۵ درجه محدود شود تا فشار وارده به رباط صلیبی ACL به حداقل برسد.
-
تمرینات تقویتی بسته
حرکات تقویتی در زنجیره حرکتی بسته بی خطر بوده و علاوه بر افزایش کنترل عصبی-عضلانی باعث بالا رفتن ثبات دینامیک مفصل از طریق انقباض همزمان کوادریسپس و همسترینگ نیز می گردد.
-
تقویت سیستم عصبی
انجام حرکات تقویت سیستم عصبی- عضلانی و PNF به منظور بازگشت عملکرد طبیعی زانو
فیزیوتراپی در روش های جراحی
– فیزیوتراپی در افرادی که تصمیم به جراحی ACL دارند
طی سال های اخیر تاثیر فیزیوتراپی و توانبخشی قبل از عمل جراحی و نقش آن در داشتن یک عمل موفقیت آمیز و نیز کوتاه تر شدن دوره توانبخشی پس از آن کاملا به اثبات رسیده است.
البته اهداف درمانی فیزیوتراپی قبل از عمل با بعد از آن متفاوت می باشد، در این زمان فیزیوتراپیست باید مفصل آسیب دیده را اولا برای جراحی ترمیم رباط صلیبی زانو، آماده سازد و ثانیا مشکلات و عوارض پس از عمل را به حداقل برساند.
از این رو اهداف درمانی در این مرحله، اولا شامل کاهش تورم و التهاب مفصل و افزایش دامنه حرکتی بدون درد و طبیعی شدن سیکل راه رفتن ورزشکار می باشد و پس از آن با توجه به اینکه از عوارض حتمی هر عمل جراحی ایجاد ضعف عضلانی است که همین ضعف می تواند زمان توانبخشی پس از عمل را طولانی نماید.
لذا تقویت حداکثری عضلات اندام تحتانی بویژه همسترینگ ها بسیار مهم می باشد. البته کلیه تمرینات تقویتی در این مرحله بایستی کنترل شده و زیر نظر فیزیوتراپیست ورزشی صورت بپذیرد.
– فیزیوتراپی و توانبخشی بعد از عمل بازسازی پارگی رباط صلیبی ACL
یکی از مهم ترین مواردی که در دوره پس از عمل باید مد نظر قرار داد، افزایش قدرت اولیه گرافت و افزایش میزان ترمیم و بلوغ آن می باشد.
-
سه ماه بعد از عمل رباط صلیبی
ثابت شده است که قدرت کششی ۱۰ میلی متر از ثلث مرکزی گرافت تاندون کشکک در ابتدا حدود ۱۰۷% ACL طبیعی است که پس از سه ماه به ۵۷% و پس از ۶ ماه به ۵۶% و پس از ۹ ماه به ۸۷% می رسد. بنابراین قدرت گرافت بلافاصله پس از عمل در بیشترین میزان است و میتوان توانبخشی تهاجمی اولیه را در همان زمان بلافاصه پس از عمل شروع نمود.
در زمینه توانبخشی پس از عمل بازسازی ACL برنامه های متفاوت و متنوعی معرفی شده است که هرکدام ملاک های خاص خود را مد نظر قرار داده اند. ما در ادامه به شما برنامه ای را پیشنهاد می دهیم که مورد تایید و تجربه متخصصین مربوطه قرار گرفته و تا حد زیادی می تواند خواسته های متخصص ارتوپدی و ورزشکار آسیب دیده را برآورده سازد.
این برنامه بر اساس مدت زمانی که از عمل جراحی می گذرد به چهار مرحله اصلی تقسیم می شود که ورزشکار باید زیر نظر فیزیوتراپیست ورزشی این مراحل را بترتیب طی نماید:
- مرحله اولیه (Early Phase): روز اول پس از عمل تا پایان هفته ۱۲
- مرحله انتقالی (Transitional Phase): از شروع هفته ۱۳ تا پایان ماه ۶
- مرحله میانی (Mid Phase): از شروع ماه ۷ تا ایان ماه ۹
- مرحله پایانی (Final Phase): از آغاز ماه ۱۰ تا پایان ماه ۱۸

طول درمان عمل رباط صلیبی
طول درمان آسیب های رباط صلیبی بسته به میزان و شدت آسیب وارد شده در هر فرد متفاوت می باشد. همچنین روش انتخابی برای درمان آسیب دیدگی زانو در طول درمان و روند بهبودی فرد تاثیرگذار می باشد.
به طور مثال ممکن است فردی با استفاده از روش های غیرتهاجمی بهبود یابد ولی در مقابل اگر شدت آسیب دیدگی مفصل زانو به حدی باشد که با راهکارهای ساده ی درمانی بهبود نیابد نیاز است تا با جراحی آسیب های موجود را برطرف و عملکرد طبیعی زانو را باز گرداند.
در این حالت جراح ارتوپدی بهترین روش جراحی را برای بازسازی رباط صلیبی acl انتخاب می نماید.
نتیجه گیری
فیزیوتراپی بعد از عمل رباط صلیبی زانو به فرد کمک می کند تا با سرعت بیشتری روند بهبودی خود را طی کند. تعیین تعداد جلسات مورد نیاز برای فیزیوتراپی زانوی آسیب دیده طبق نظر پزشک متخصص صورت می گیرد. به یاد داشته باشید انجام حرکات خودسرانه ممکن است زانو را متحمل آسیب های بیشتری کند بنابراین توصیه می شود قبل از انجام هرگونه اقدامی با جراح زانوی خود و یا یک متخصص فیزیوتراپی مشورت نمایید تا دچار مشکل نشوید.
سایر مقالات مرتبط: