احتمال عفونت بعد از جراحی تعویض مفصل زانو چقدر است؟ همانطور که می دانید، هیچ عمل جراحی بدون خطر نیست. درصد کمی از بیماران تعویض مفصل زانو (تقریباً ۱ در ۱۰۰) ممکن است پس از عمل دچار عفونت شوند. عفونت ممکن است در طول بستری شدن شما در بیمارستان یا پس از رفتن به خانه ایجاد شود. عفونت های تعویض مفصل حتی ممکن است سال ها پس از جراحی شما رخ دهد. در این مطلب به این موضوع میپردازد که چرا مفصل مصنوعی ممکن است عفونی شوند، علائم و نشانههای عفونت، درمان عفونتها و پیشگیری از عفونتها چیست؟
احتمال عفونت بعد از تعویض مفصل
احتمال ایجاد عفونت در محل جراحی و پخش شدن آن به ارگان های دیگر بدن (عدم تشخیص به موقع عفونت و درمان نکردن آن)، خطری مهم می باشد که در کمین افرادی است که به تازگی عمل جراحی انجام داده اند. اما جز عوارض نادر جراحی تعویض مفصل زانو است. تشخیص به موقع این عارضه و انجام اقدامات درمانی در زمان مناسب بسیار حائز اهمیت است.
عفونت ها توسط باکتری ایجاد می شوند. اگرچه باکتری ها در دستگاه گوارش و روی پوست ما به وفور یافت می شوند، اما معمولاً توسط سیستم ایمنی بدن ما کنترل می شوند. به عنوان مثال، اگر باکتری ها وارد جریان خون ما شوند، سیستم ایمنی بدن ما به سرعت پاسخ می دهد و باکتری های مهاجم را از بین می برد.
با این حال، از آنجایی که جایگزینهای مفصلی از فلز و پلاستیک ساخته شدهاند، برای سیستم ایمنی بدن دشوار است که به باکتریهایی که به این ایمپلنتها میرسند حمله کند. اگر باکتری ها به ایمپلنت ها دسترسی پیدا کنند، ممکن است تکثیر شوند و باعث عفونت شوند.
علل عفونت پس از تعویض مفصل زانو چیست؟
همانطور که گفته شده به دلیل ورود باکتری و آلوده شدن مفصل مصنوعی است، که این باکتری ها می توانند از ناحیه برش جراحی و یا جراحی های دیگر وارد بدن شوند. عفونت حتی می تواند سال ها بعد از انجام این جراحی اتفاق بیفتد.
برخی از افراد در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عفونت پس از عمل تعویض مفصل هستند. عواملی که خطر ابتلا به عفونت را افزایش می دهند عبارتند از:
۱-اضافه وزن
اضافه وزن یکی از عوامل تاثیر گذار در ابتلای فرد به عوارض نامطلوب بعد از عمل تعویض مفصل می باشد. طبق آمار به دست آمده افراد چاق بیش از سایرین در معرض عوارض نامطلوبی همچون عفونت بعد از تعویض مفصل زانو قرار دارند. به همین دلیل پزشک متخصص ارتوپد قبل از اقدام به عمل تعویض مفصل زانو، به بیمارانی که وزن بالا دارند، توصیه می کند که به وزن ایده آلی برای این عمل جراحی برسند و بتوانند از ابتلا به عوارض نامطلوب بعد از این جراحی جلوگیری نمایند.
علاوه بر تاثیرات منفی اضافه وزن در نتیجه عمل تعویض مفصل زانو می توان به تاثیر آن در بروز مشکلاتی مثل: بیماری های قلبی و دیابت نیز اشاره کرد.
۲-استعمال دخانیات
سیگار کشیدن می تواند نتایج حاصل از عمل تعویض مفصل را مختل نماید و احتمال عفونت محل جراحی را افزایش دهد. همچنین یکی دیگر از تاثیرات نامطلوب دخانیات، تاخیر در ترمیم زخم های بعد از جراحی و لخته شدن خون می باشد. به همین دلیل جراح از بیمار می خواهد که حدود ۴ الی ۶ هفته قبل و بعد از عمل جراحی از کشیدن سیگار اجتناب کند.
۳- بیماری های زمینه ای (دیابت کنترل نشده و…)
بالا بودن سطح قند خون می تواند عوارض زیادی به دنبال داشته باشد. معمولا بیماران مبتلا به این عارضه با تغییر سبد غذایی، مصرف دارو و تزریق انسولین می توانند گام های موثر و مثبتی در جهت مهار و کنترل این بیماری بردارند.
تعویض مفصل زانو در افراد دیابتی باید زیر نظر متخصص ارتوپدی و طبق صلاحدید وی انجام شود. پزشک باید میزان قند خون را قبل از عمل جراحی به طور دقیق بررسی نماید و یک سری برنامه های درمانی مناسب برای کاهش و کنترل قند خون بالا در این افراد، تنظیم کرده و در اختیار بیمار قرار دهد.
سایر عوامل تاثیرگذار عبارتند از:
- شرایط جسمانی بیمار
- نوع پروتز استفاده شده در عمل
- مصرف مشروبات الکلی
- نحوه جایگذاری پروتز زانو توسط جراح
- عدم رعایت مراقبت های بعد از تعویض مفصل زانو توسط بیمار
- کاهش وزن شدید
- نقص ایمنی
علائم عفونت مفصل مصنوعی زانو چیست؟
بسته به شدت و گسترش عفونت در مفصل مصنوعی شاهد علائم و نشانه های مختلفی هستیم. این علائم از احساس درد و التهاب در محل جراحی تا ترشح چرک از محل جراحی متغیر می باشند. با این حال ممکن است عفونت بعد از تعویض مفصل در مراحل ابتدایی هیچگونه علائم و نشانه ای به همراه نداشته باشد و تنها با بررسی های دقیق پزشکی مشخص شود.
توصیه می شود در هنگام مواجه شدن با احساس درد شدید، ترشحات چرکی از محل جراحی، بالا رفتن حرارت بدن و این قبیل علائم حتما با پزشک خود مشورت کنید و در اسرع وقت به وی مراجعه کنید.
تشخیص این عارضه درمراحل ابتدایی و در زمان مناسب، بهترین تاثیر را در انتخاب راهکار درمانی موثر و مناسب می باشد. زیرا اگر این زمان طلایی هدر برود و فرد هیچ اعتنایی به درمان آن نداشته باشد ممکن است شدت و گسترش عفونت به قدری باشد که نیاز به عمل ثانویه برای درمان دارد.
چگونه عفونت بعد از تعویض مفصل زانو را می توان تشخیص داد؟
همانطور که گفته شد به محض تجربه و مشاهده علائم گفته شده در بالا به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید. پزشک تست ها
تصویربرداری اشعه ایکس و اسکن استخوان را به شما توصیه می کند، تا تشخیص دهد که آیا عفونت در ایمپلنت ها وجود دارد یا خیر.
تست های آزمایشگاهی، آزمایش خون خاص می تواند به شناسایی عفونت کمک کند. علاوه بر این، ممکن است پزشک مایع مفصل شما را برای کمک به شناسایی عفونت تجزیه و تحلیل کند.
درمان عفونت بعد از تعویض مفصل زانو چگونه است؟
درمان بسته به شدت و وسعت عفونت می تواند متفاوت باشد.
درمان غیر جراحی
در برخی موارد فقط پوست و بافت های نرم اطراف مفصل عفونی می شوند و عفونت به عمق خود مفصل مصنوعی سرایت نکرده است. به این “عفونت سطحی” می گویند. اگر عفونت زود تشخیص داده شود، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک های داخل وریدی (IV) یا خوراکی تجویز کند. این درمان میزان موفقیت خوبی برای عفونت های سطحی اولیه دارد.
درمان جراحی
عفونت هایی که فراتر از بافت های سطحی هستند و به مفصل مصنوعی راه پیدا می کنند، تقریباً همیشه نیاز به درمان جراحی دارند.
۱-عفونتهای عمیقی که زود تشخیص داده میشوند (در طی چند روز پس از شروعشان)، و آنهایی که در عرض چند هفته پس از جراحی اصلی رخ میدهند، گاهی اوقات ممکن است با شستشوی مفصل از طریق جراحی درمان شوند. در طی این روش که جراح تمام بافت های نرم آلوده را برمی دارد. ایمپلنت کاملا تمیز می شود و آسترهای پلاستیکی گذاشته می شود. پس از عمل، آنتی بیوتیک های داخل وریدی (IV) تقریباً به مدت ۶ هفته تجویز می شود.
۲-عفونتهای دیررس (آنهایی که ماهها تا سالها پس از جراحی تعویض مفصل رخ میدهند) و آن دسته از عفونتهایی که برای مدت زمان طولانیتری وجود داشتهاند، تقریباً همیشه نیاز به جراحی مرحلهای دارند.
در جراحی مرحله ای مفصل عفونی برداشته می شود و جایگزین آن اسپیسرها آنتی بیوتیکی با سیمان استخوانی ساخته می شوند که حاوی آنتی بیوتیک است. آنتی بیوتیک ها به داخل بافت های اطراف جریان می یابند و به مرور زمان به از بین بردن عفونت کمک می کنند.
بیمارانی که تحت عمل جراحی مرحلهای قرار میگیرند، معمولاً به حداقل ۶ هفته آنتیبیوتیک IV یا احتمالاً بیشتر، قبل از کاشت یک جایگزین مفصل جدید نیاز دارند.
هنگامی که جراح ارتوپد تشخیص دهند که عفونت درمان شده است (این معمولا حداقل ۶ هفته طول می کشد)، شما کاندیدای یک جراحی تجدید نظر خواهید بود. در طول جراحی تجدید نظر، جراح شما اسپیسر آنتی بیوتیکی را برمی دارد، شستشو دوباره صورت می گیرد و مفصل جدید زانو گذاشته می شود.
چگونه از عفونت بعد از تعویض مفصل زانو جلوگیری کنیم؟
برای کاهش احتمال ابتلا به عفونت بعد از عمل جراحی لازم است به نکات مهم زیر توجه ویژه ای داشته باشید:
- انجام تست ها و آزمایش های مورد نیاز
- معاینه حضوری و مشورت با بهترین جراح تعویض مفصل زانو در تهران
- رعایت نکات مراقبتی مثل: تغییر سبک زندگی، مصرف غذاهای سالم، مصرف داروهای مورد نیاز برای ایجاد آمادگی بیشتر
- بعد از عمل جراحی تجویزهای پزشک متخصص را به صورت دقیق رعایت کنید.
- داروهای آنتی بیوتیک را در زمان مقرر و به طور منظم بعد از تعویض مفصل مصرف کنید.
- در هنگام مواجه شدن با علائم و نشانه های مشکوک سریعا پزشک خود را مطلع کرده و به وی مراجعه نمایید.
نتیجهگیری
در این مقاله به بررسی کامل عفونت بعد از جراحی تعویض مفصل زانو پرداختیم و دانستیم با رعایت نکاتی میتوان از بروز این عارضه نگران کننده پیشگیری کرد.