از جمله مهم ترین مشکلاتی که می تواند برای افراد در اثر علل مختلفی ایجاد شود شکستگی ستون فقرات و یا آسیب به این بخش از بدن است. ستون فقرات ناحیه بندی هایی در عرصه پزشکی دارد و می توان انواع شکسته شدن ها را بنابر نواحی مختلف ستون فقرات دسته بندی کرد. در این مقاله به آسیب های ستون فقرات، علل پیشامد های خطرناک برای ستون فقرات و علائمی که شکستگی ستون فقرات را نشان می دهد خواهیم پرداخت.
علل شکستگی ستون فقرات
یکی از مهمترین موضوعات که منجر به شکستگی ستون فقرات می شود تروماها و ضربات می باشد. شاید در بعضی از جوامع اولین یا دومین علت مرگ تروماها باشد. تروما ستون فقرات ناتوانی بالایی را به همراه دارد که به علت بروز ضایعات ایجاد شده می باشد. در این گونه مواقع اغلب فرد ممکن است دچار فلج از ناحیه گردن به پایین و یا فلج از ناحیه کمر به پایین شود در نتیجه عوارض بسیار سنگین و خطرناکی را به وجود می آورد. از دیگر عوامل ایجاد تروما در ستون فقرات در اثر شغل ها مانند مشاغل ساختمانی می باشد.
در زیر به طور خلاصه به عواملی که باعث شکستگی ستون فقرات می شود خواهیم پرداخت:
ضربه شدید
ضربات احتمالی که به ناحیه گردن و مهره های گردن و کمر وارد می شود طیف گسترده ای از انواع شکستگی ها اعم از حاد، متوسط و خفیف را شامل می شود و بسته به اینکه ضربه چقدر جدی بوده شدت شکستگی می تواند متغیر باشد.
پوکی استخوان
هرگاه فردی با پوکی استخوان مواجه باشد تا حد زیادی در معرض خطر آسیب های احتمالی به بخش ستون فقرات قرار می گیرد که اصطلاحا به این دسته از آسیب ها که منشا آنها پوکی استخوان است آسیب های فشاری می گویند.
میزان شکستگی و آسیبی که در اثر پوکی استخوان به مهره های ناحیه ستون فقرات وارد می شود حدودا پانزده تا بیست درصد است و این میزان از آسیب به واقع جدی بوده و درمان های لازم باید هرچه سریعتر انجام شود.
تصادف
تصادفات ناگهانی که باعث می شود آسیب های جدی به نواحی کمری وارد شود که باید در همان مراحل اولیه پیگیری شود.
لیز خوردن روی سطوح سخت
لیز خوردن روی یخ که بسیار آسیب زا بوده و باعث می شود تا حد زیادی لگن و نواحی کمر فرد با فشار و درد بسیاری مواجه شود.
سرطان
جالب است بدانید که برخی از انواع سرطان ها می تواند تاثیر زیادی بر ضعف و سستی ستون فقرات داشته باشد. در نتیجه احتمال شکستگی در آن افزایش می یابد و فرد مبتلا به سرطان آسیب پذیری بالایی نسبت به انواع شکستگی ها و… پیدا می کند.
نشانه های شکستگی فشاری ستون فقرات
اگر شکستگی بر اثر صدمه ناگهانی رخ دهد، احتمالا درد شدیدی در کمر خود احساس خواهید کرد. اگر قطعات شکسته به سمت کانال نخاعی حرکت کنند و به اعصاب و نخاع صدمه بزنند، احتمالا در پاها و شکم خود درد و بی حسی خواهید داشت. شکستگی فشاری در استخوان های ظریف و شکننده، ممکن است در ابتدا هیچ دردی ایجاد نکند یا درد خفیفی داشته باشد. اما با گذشت زمان ممکن است باعث ایجاد قوز کمر و کوتاهی قد بشود، مخصوصا در زنان مسن. این اختلال کیفوز یا “کوهان بازنشسته ها” نامیده می شود .
به طور کلی از علائم شکستگی ستون فقرات میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- کمردرد شدید
- قوز شدن پشت فرد مبتلا به شکستگی ستون فقرات
- تغییر شکل در ناحیه بدنی فرد
- کاهش توانایی های قلبی و عروقی
- کوتاه شدن قد به دلیل آسیب هایی که به نواحی کمر فرد وارد شده است
هرگاه احساس درد شدید در ناحیه ای از ستون فقرات خود داشتید، سریعا به بهترین متخصص ارتوپد در تهران مراجعه کنید تا وضعیت شما ارزیابی شده و بهترین راه حل برای رفع عوارض موجود از سوی پزشک انتخاب شود.
تشخیص شکستگی ستون فقرات
اولین اقدام معاینه دقیق بیمار است، اگر بیماری علائم عصبی داشته باشد، بر اساس نوع و سطح حسی می توانید MRI، سی تی اسکن و یا رادیوگرافی انجام دهید. اگر فردی بدون هیچ گونه علائم عصبی مراجعه می کند ولی سابقه چنین ترومای را دارد اولین اقدام گرفتن رادیوگرافی ساده از ستون فقرات می باشد. در صورت تشخیص شکستگی ستون فقرات اقدامات بعدی صورت می گیرد.
درمان شکستگی ستون فقرات
اولین اقدام در مورد شکستگی ستون فقرات درمان های غیر جراحی نظیر: استراحت، دارودرمانی، فیزیوتراپی و استفاده از کمربند های طبی مخصوص می باشد.
دارودرمانی
به طور معمول درد ناشی از شکستگی ستون فقرات تا مدت ها همراه با فرد خواهد بود. فرد می تواند با مراجعه به متخصص ارتوپدی تحت معاینات لازم قرار بگیرد با توجه به نوع عارضه پزشک می تواند داروهای مسکن و ضد التهاب غیر استروئیدی تجویز نمایید.
استراحت
مدت دوره استراحت حتما باید تحت نظر پزشک تعیین شود در مراحل ابتدایی شکستگی، استراحت می تواند در کاهش درد اثر گذار باشد اما میزان بیش از حد استراحت می تواند به پیشرفت بیماری پوکی استخوان و احتمال بروز شکستگی را در آینده افزایش دهد.
استفاده از کمربند های طبی مخصوص
کمربندهای طبی سبب می شود تا حرکات مهره های ستون فقرات محدود شود. کمربندهای طبی به دو نوع سخت و نرم تقسیم می شوند که با توجه به نوع عارضه میزان سختی و نرمی کمربند مشخص می شود. شایان ذکر است که استفاده نادرست از کمربندها خود می تواند منجر به بروز عوارض شود.
درمان پوکی استخوان
یکی از مسائل تاثیر گذار در شکستگی ستون فقرات پوکی استخوان می باشد با درمان پوکی استخوان می توان از پیشرفت بیماری و شکستگی های مجدد پیشگیری نمود. برای درمان این مشکل حتما به یک متخصص ارتوپد خوب مراجعه کنید .
جراحی شکستگی ستون فقرات
در مواقعی که هر کدام از درمان های غیرجراحی پاسخ گو نباشد می توان برای درمان شکستگی ستون فقرات اقدام به انجام جراحی نمود.
نکاتی در خصوص شکستگی ستون فقرات
- اگر علت شکستگی ستون فقرات، پوکی استخوان تشخیص داده شود، می توان با عمل ورتروپلاستی به درمان آن کمک نمود. در این عمل جراحی، مواد مخصوصی به ستون فقرات تزریق می شوند که استحکام و مقاومت آن را بالا ببرند و حفظ کنند.
- شاید برایتان جالب باشد که بدانید؛ حدود ۶۰ درصد از شکستگی های ستون فقرات بدون علامت مشخصی بروز پیدا می کنند و بیمار از شکستگی در ناحیه ی ستون فقرات خود بی اطلاع است. این شکستگی می تواند به صورت خاموش تا مرحله ی حاد پیشروی کند و با بدخیم شدن وضعیت بیمار، نمایان شود.
- در انتخاب راه درمانی؛ شدت شکستگی، ناحیه ای که شکستگی در آن رخ داده است، شرح حال بیمار، سن بیمار و… موثر هستند و پزشک با انجام تمام بررسی های مورد نیاز، بهترین راه برای درمان این عارضه را انتخاب می نماید.
- از دیگر نکا که باید مدنظر قرار دهید این است که افرادی که با قوز کمر مواجه اند احتمال بروز شکستگی ستون فقرات در آنها نسبت به افراد دیگر زیاد است.
نتیجه گیری
در انتها لازم به ذکر است عزیزانی که با شکستگی ستون فقرات مواجه شدند حتما باید در اسرع وقت به پزشک متخصص و اصلح مراجعه کنند. زیرا علت شکستگی باید ریشه یابی شود و متناسب با آن روش درمانی اتخاذ گردد. به خاطر داشته باشید سهل انگاری در درمان به موقع شکستگی ستون فقرات می تواند عواقب جبران ناپذیر و ناگواری را به همراه داشته باشد.
همچنین اقدامات خودسرانه ی درمانی، جز تشدید شکستگی و وخامت اوضاع، نتیجه ای به دنبال ندارد! بنابراین برای درمان قطعی این عارضه حتما از یک پزشک متخصص و حاذق کمک بگیرید.