دکتر رضا شیروانی بختیاری » تعویض مفصل » جراحی تعویض مجدد مفصل زانو
۷ دقیقه
تعویض مفصل زانو به دنبال عفونت

جراحی تعویض مجدد مفصل زانو

آنچه می خوانید...

با پیشرفت فناوری و ابداع پروتزهای مرغوب و با کیفیت، نتایج ایده آلی از اعمال جراحی تعویض مفصل، کسب می شود. با این حال ممکن است در مواردی مفصل تعویض شده، دچار مشکلات و اختلالاتی شود که نیازمند عمل مجدد باشد. در ادامه ی این مطلب موارد تاثیر گذار در جراحی تعویض مجدد مفصل زانو را مورد بررسی قرار می دهیم. با ما همراه باشید.

نتیجه عمل تعویض مفصل زانو

معمولا افرادی که دچار تحلیل شدید غضروف مفصلی و آسیب های جدی مفصل زانو شده اند، نیاز به عمل آرتروپلاستی پیدا می کنند.

با توجه به اینکه در این افراد شدت آسیب دیدگی به قدری بالاست که مفصل مربوطه عملکرد خود را از دست می دهد و فرد دیگر قادر به راه رفتن و تحرک داشتن نخواهد بود. بنابراین گزینه ی درمانی مناسب برای این بیماران؛ جایگزین نمودن مفصل تخریب شده با مفصل مصنوعی سالم می باشد.

زیرا تنها در این صورت؛ مفصل آسیب دیده تقویت می شود و عملکرد طبیعی آن جبران می شود. همچنین فرد بعد از انجام این عمل جراحی درمانی از شر درد، ناتوانی در راه رفتن و حرکت کردن خلاص می شود.

 

ریسک های عمل تعویض مفصل زانو

هر نوع عمل جراحی چه زیبایی و چه درمانی، ریسک فاکتورهای مخصوص به خود را دارد. هیچگاه نمی توان به طور یقین در مورد نتایج حاصل از عمل جراحی صحبت کرد.

بسیاری از عوامل می توانند روند عمل جراحی یا حتی نتایج حاصل از آن را تحت الشعاع قرار دهند.

  • به طور مثال استفاده از پروتزهای نامرغوب و بی کیفیت می تواند عوارض نامطلوبی را شامل حال بیمار کند.
  • یا حتی عدم رعایت مراقبت های بعد از تعویض مفصل زانو، توسط بیمار می تواند منجر به؛ ایجاد عوارض نامطلوبی همچون عفونت مفصل تعویض شده و عواقب ناشی از آن شود.

هدف از جراحی مجدد تعویض مفصل زانو

در مواردی که مفصل تعویض شده بنا به هر دلیلی دچار آسیب و یا اختلال شود، نیاز است تا جراحی تعویض مجدد مفصل زانو صورت پذیرد. هدف از این جراحی جبران توانایی حرکتی مفصل مربوطه و درمان عوارض موجود می باشد.

در ادامه مواردی که می توانند بستر مناسبی برای انجام جراحی مجدد تعویض مفصل زانو را ایجاد کنند، شرح داده ایم:

عفونت مفصل تعویض شده

از علل مهم و موثر تعویض مجدد مفصل زانو، می توان به عفونت اشاره کرد. عفونت در کمین افرادی می باشد که به تازگی عمل تعویض مفصل زانو انجام داده اند.

عدم استفاده از پروتزهای مرغوب و با کیفیت، عدم رعایت مراقبت های بهداشتی و تعویض نکردن پانسمان های محل جراحی، تجمع میکروارگانیسم های بیماری زا در محل جراحی و… می توانند منجر به عفونت مفصل تعویض شده شوند.

این عارضه می تواند در همان سال جراحی اولیه تعویض مفصل صورت گیرد و یا در سال های بعدی!!!

این عارضه را می توان با انتخاب بهترین جراح تعویض مفصل زانو در تهران، کنترل کرده و از ایجاد آن جلوگیری نمود. زیرا جراح حاذق و توانا تمام پارامترهای موثر در داشتن یک عمل جراحی موفق توام با نتایج ایده آل را رعایت کرده و سلامت بیمار خود را تضمین می کند.

با این حال از اهمیت رعایت مراقبت های بعد از این عمل جراحی غافل نشوید.

زیرا جراح و موفقیت در عمل تعویض مفصل زانو تنها قسمتی از کار هستند و لازم است بیمار نیز مشارکت های لازم برای؛ تقویت نتایج حاصل و حفظ آن ها را، مد نظر قرار دهد.

  • انتشار عفونت از سایر ارگان ها

همانطور که می دانید؛ عفونت می تواند از طریق جریان خود در بدن بیمار توزیع شود. بنابراین توصیه ما به بیمارانی که تعویض مفصل زانو انجام داده اند این است که؛ در صورت ابتلا به عفونت های ادراری، عفونت حفره دهانی_ دندانی و یا عفونت در هر نقطه ی دیگری از بدن، بلافاصله برای درمان آن اقدام کنند تا این عفونت از راه خون، پروتزهای تعبیه شده در مفصل زانو را آلوده نسازد.

علائمی مانند: احساس درد، التهاب و تورم غیر عادی، ترشحات نامتعارف از زخم های جراحی، سفت شدن مفصل زانو و… می توانند نشان دهنده ی ابتلا به عفونت باشند.

لق شدن پروتز زانو

پروتز جایگذاری شده در مفصل زانو می تواند به دنبال تصادف، اعمال فشار زیاد یا حتی زمین خوردن های شدید، لق و یا حتی دچار شکستگی شود.

در این حالت نیز ممکن است جراح ارتوپد تشخیص دهد که برای رفع وضعیت ایجاد شده نیاز به جراحی مجدد تعویض مفصل زانو می باشد.

حتی در مواردی عفونت مفصل تعویض شده نیز می تواند باعث شل شدن و یا تخریب پروتز تعبیه شده شود.

چه زمان باید جراحی مجدد تعویض مفصل زانو انجام داد؟

متخصص ارتوپدی هنگامی که علائم مشکوک ببیند به بررسی و ارزیابی دقیق روی می آورد. در این بررسی؛ گرافی های تهیه شده، نمونه گیری از مایع مفصلی و معاینات بالینی به متخصص ارتوپد در تشخیص صحیح و انتخاب راهکار درمانی موثر کمک شایانی می نمایند.

  • جراحی مجدد تعویض مفصل زانو به دلیل عفونت

این عمل جراحی را می توان در طی یک یا دو مرحله انجام داد. اغلب جراحان حاذق زانو انجام جراحی در دو مرحله را توصیه می کنند. مراحل این نوع جراحی عبارتند از:

  1. در مرحله ی اول جراح شروع به شستشوی مفصل مربوطه می کند و آن را عاری از میکروارگانیسم های عفونت زا می سازد. سپس سیمان مخصوص ارتوپدی که متشکل از آنتی بیوتیک است، را در مفصل مصنوعی کار می گذارد و زخم را می دوزد.

بعد از اتمام این مرحله، درمان آنتی بیوتیک شروع می شود. چند هفته وضعیت بیمار مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرد. اگر عفونت تا هفته ی ششم تحت کنترل گرفته شود، مرحله ی دوم جراحی یا همان تعبیه پروتز جدید صورت می پذیرد.

  1. در مرحله ی دوم، سیمان آنتی بیوتیک به همراه پروتز عفونت کرده و آسیب دیده از مفصل خارج شده و پروتز جدید جایگزین آن می شود.
تعویض مفصل زانو به دنبال عفونت

مدت زمان عمل تعویض مجدد مفصل زانو 

جراحی ثانویه نسبت به جراحی اولیه سخت تر و پیچیده تر می باشد. علت این امر آسیب دیدن استخوان های مجاور مفصل تخریب شده می باشد. در اکثر موارد، بیماران به علت پوکی استخوان و یا آرتروز زانو؛ استخوان های مستحکم و قوی ندارند.

عوارضی که منجر به جراحی تعویض مجدد مفصل زانو می شوند نیز ممکن است باعث آسیب دیدن و یا حتی از دست رفتن بافت ها و استخوان های مجاور مفصل تخریب شده، شوند. بنابراین جراح برای انجام عمل رویژن نیاز به بازسازی استخوان ها و بافت های از دست رفته ی مجاور مفصل تعویض شده، دارد.

  • به همین دلیل استفاده از گرافت استخوانی و یا سایر پروتز های مخصوص در عمل رویژن زانو، محتمل است.

دوره نقاهت جراحی تعویض مجدد مفصل زانو

هر نوع عمل جراحی شامل دوره ی نقاهت و بهبودی می باشد. این دوره در هر فرد بسته به شدت عارضه، نوع عمل جراحی، سن بیمار و شرایط جسمانی او، میزان اهمیت و رعایت مراقبت های بعد از عمل متفاوت می باشد.

به خاطر داشته باشید عمل به تجویزات جراح زانو (که بهترین مشاور برای سلامتی شما می باشد) می تواند دوران بهبودی و نقاهت شما بعد از عمل تعویض مفصل زانو را کوتاه تر کند.

در عمل رویژن زانو باید بیشتر محتاط باشید و هوشمندانه عمل کنید تا از شر عوارضی که شما را مجبور به جراحی مجدد کرد، در امان بمانید. زیرا تنها در این صورت می توانید محافظ سلامتی خود باشید.

موارد زیر می توانند دوران نقاهت بعد از عمل مجدد تعویض مفصل زانو را کاهش دهند:

  • مصرف داروها طبق دستور پزشک و در زمان معین
  • انجام فیزیوتراپی
  • استفاده از لوازم کمکی مثل عصا یا واکر برای راه رفتن و جابجایی
  • رعایت بهداشت فردی و تعویض پانسمان ها در زمان مناسب و تمیز نگه داشتن محل جراحی

چکیده مطلب

انتخاب پزشک زبردست، حاذق و مجرب می تواند شما را در داشتن یک عمل جراحی موفق و مثمرثمر یاری کند. همانطور که در این مقاله به آن اشاره شد؛ عوامل مختلفی مثل: عفونت، شکستگی و… می تواند نتایج حاصل از عمل جراحی تعویض مفصل زانو را تحت تاثیر قرار دهند.

اگر جراح تشخیص دهد که عوارض موجود از طریق روش های ساده قابل درمان نیستند؛ عمل تعویض مجدد مفصل زانو را انتخاب می کند.

این جراحی مجدد باعث جبران عوارض موجود و تقویت عملکرد مفصل زانو می شود. به دلیل پیچیدگی این عمل جراحی، مدت زمان آن کمی بیشتر از جراحی اولیه ی تعویض مفصل زانو می باشد.

در طول درمان خود نهایت مشارکت را با جراح خود داشته باشید و به گوشزدهای او دقت کنید تا بتوانید مانع از ابتلا به عوارض نامطلوب شوید و سلامتتان را تضمین کنید.

دکتر رضا شیروانی بختیاری

فارغ التحصيل پزشكى عمومى از دانشگاه تهران فارغ التحصيل دوره تخصص ارتوپدى از دانشگاه فردوسى مشهد رتبه برتر آزمون بورد تخصصى سال ١٣٩٢ دوره تخصصى آسيبهاى ورزشى و ارتروسكوپى از ايتاليا ١٣٩٢

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده + سه =