آسیب های ورزشی زانو
مفصل زانو بزرگترین مفصل بدن است و به همین دلیل بیشترین آسیب ها در حوادث ورزشی در مفصل زانو مشاهده می شود، به طوری که در آمار گفته می شود بیش از پنجاه و پنج درصد موارد آسیب های ورزشی در زانو خواهیم داشت .

آناتومی مفصل زانو
مفصل زانو ساختاری متفاوت با دیگر مفاصل بدن دارد . اکثریت مفاصل بدن ساختاری استخوانی دارند که همین امر سبب شده تا به طور ذاتی استحکام و پایداری به آن ها ببخشد . به طور مثال مفصل آرنج استخوان های بالا و پایین مفصل داخل هم یک اتصالی را ایجاد می کنند و همین اتصال منجر به استحکام مفصل آرنج می شود، البته بافت نرم مفصل بسیار مهم است در ایجاد این پایداری و استحکام بسیار مهم است .
تمامی استحکام و پایداری مفصل زانو مربوط به بافت نرم اطراف زانو است . بافت نرم شامل عضلات اطراف زانو و ساختار عضلانی و تاندونی زانو، رباط های اطراف زانو و منیسک های که داخل زانو قرار می گیرند تمامی این ها بافت نرمی هستند که کلیه استحکام و پایداری زانو را ایجاد می کنند و مفصل زانو تفاوت کاملا بارزی با دیگر مفاصل بدن دارد، بنابراین اینجاست که آسیب هر کدام از این بافت ها عضلانی و تاندونی در زانو می تواند یک ناپایداری و مشکل را در ورزشکار ایجاد کند .
مفصل زانو از چهار رباط تشکیل شده است که این رباط ها تفاوت های زیادی با یکدیگر دارند . رباط صلیبی جلو و عقب، رباط کناری داخلی و خارجی می باشد . این رباط ها از بدو تولد همراه فرد هست و استحکام رباط ها در بزرگسالی قابل تغییر نیست مگر اینکه دچار آسیب دیدگی شوند و پاره شود . اما ساختار تاندونی زانو قابل تضعیف و قوی تر شدن است که با انجام فعالیت های ورزشی می توان به تقویت عضلات مفصل زانو پرداخت، در صورتی که عضلات به خوبی تقویت نشود و ممکن است با کوچکترین ضربه یا کشیدگی دچار آسیب شوند .
انواع آسیب های ورزشی مفصل زانو
آسیب های مفصل زانو به دو دست عمده تقسیم بندی می شوند . آسیب های حاد و آسیب های ناشی از استفاده بیش از حد مفصل رخ می دهد، اما در آسیب های حاد زمانی که یک ضایعه حادی به زانو وارد شود و این امر سبب یک اختلال در زانو شود، آسیب دیدگی عضلات و تاندون های مفصل زانو می تواند سبب آسیب دیدگی بافت نرم اطراف زانو شود . بیشتر در حرکات ورزشی چرخشی این نوع آسیب ها رخ می دهد .
متخصص ارتوپدی دکتر رضا شیروانی بختیاری با استفاده از روش های تشخیصی و درمانی مجهز به بررسی بیماری ها می پردازد و از بروز عوارض زیاد جلوگیری می کند. برای مشاوره و تعیین وقت قبلی با شماره های ۰۲۱۲۶۷۴۰۵۸۰ – ۰۲۱۲۲۰۷۳۱۲۵ تماس بگیرید یا به آدرس اینستاگرام دکتر رضا شیروانی بختیاری مراجعه کنید .
درمان آسیب های ورزشی مفصل زانو
انتخاب روش درمان به عوامل مختلفی همچون شدت بیماری، شرایط و سن فرد متفاوت می باشد . متخصص ارتوپدی با توجه به علائم و میزان شدت آسیب دیدگی پس از بررسی های لازم اقدام به درمان می نماید .
درمان حمایتی
درمان های حمایتی شامل استراحت، پرهیز از فعالیت های ورزشی با توجه به نوع آسیب آن، استفاده از کمپرس سرد، استفاده از بانداژ و گاهی اوقات استفاده از الویژن بدین معنا که در یک مدت زمان کوتاه فرد آسیب دیده استراحت نماید و در این حالت اندام تحتانی اش را بالاتر قرار دهد . براساس میزان آسیب دیدگی استفاده از فیزیوتراپی تجویز می شود . چند جلسه انجام فیزیوتراپی به منظور درمان قبل از انجام فعالیت های ورزشی بسیار مناسب می باشد .
درمان پارگی عضلات یا رباط
در صورتی که شدت آسیب دیدگی فراتر از کشیدگی باشد و دچار پارگی شده باشند در این زمان با توجه به تشخیص پزشک درمان پارگی ها در اغلب اوقات جراحی می باشد .
درمان پارگی منیسک زانو
شایع ترین آسیب ورزشی زانو، پارگی منیسک می باشد . منیسک ها از دو بافت هلالی شکل فیبری، غضروفی تشکیل شده اند، منیسک ها در داخل زانو که مهمترین نقش آن ها جذب کردن نیروهای وارده به زانو است . سطوح غضروف ها سطوح شکننده ای هستند در صورتی که این منیسک ها نباشند فشار به سطوح مفصلی وارد می شود و سبب از بین رفتن غضروف می شود . آسیب های منیسک های زانو به دلیل حرکات چرخشی رخ می دهد و منیسک ممکن است در بین لایه گیر افتد و سبب پارگی آن شود . درد زانو، قفل کردن زانو، درد در حرکات زانو و تورم مکرر زانو از علائم پارگی منیسک است .
پارگی های منیسک در اکثر اوقات با درمان آرتروسکوپی قابل انجام است و امروزه به منظور حفظ بافت نرم مفصل از عمل آرتروسکوپی جهت درمان استفاده می شود.
نتیجه گیری
توصیه می شود به فعالیت ورزشی با فشار ادامه ندهید چون آسیب دیدگی ممکن است بیشتر شود . مرحله بعدی این است که در زمان مناسب به پزشک مراجعه نمایید و اگر نیاز بود رادیوگرافی برای فرد انجام شود یا در واقع بانداژ توسط پزشک انجام شود و آتل گیری یا گچ گیری انجام شود و در بعضی از مواقع هم نیاز است برای تشخیص بهتر ام آر آی انجام شود و آن بستگی به معاینه پزشکی که برای شما صورت می گیرد و تشخیصی که داده می شود، بستگی دارد .
پس توصیه متخصص ارتوپدی به شما این است که حتما از آن فعالیت ورزشی در آن زمان دست بکشید، استراحت کنید، بانداژ کنید و کمپرس سرد بگذارید .
برای کسب اطلاعات بیشتر به بهترین متخصص ارتوپد در غرب تهران مراجعه نمایید.
سلام آقای دکتر همسرم من در حین پایین آمدن از آسانسور، زنجیر آسانسور پاره می شود و به دلیل اینکه آسانسور باربری بوده ایشون با شدت زیاد به زمین برخورد داشتند و مچ پای راستش ورم کرده و درد می کنه این می تونه به علت دررفتگی باشه یا با بستن باند قابل درمان هست ؟ لطفا جواب بدید
سلام
باید معاینه شوند ، آسیب مفصلى، شکستگى ها، پارگى رباط و… هرکدام ممکن است رخ داده باشد