آرتروز بیماری است که در آن غضروف مفصلی دچار سایش و ار بین رفتگی می شود. تمام مفاصل بدن انسان از غضروف مفصلی تشکیل شده است، زمانی که غضروف مفصلی از بین رود یا به عبارتی دیگر آن سطوح صافی که بر روی غضروف ها قرار دارد از بین رود این بیماری را تحت عنوان آرتروز یا استئوآرتریت می شناسیم. آرتروز مفصل شانه خوشبختانه بیماری چندان شایع نیست. در این ناحیه چهار مفصل داریم، یکی از مفاصلی که دچار آرتروز می شود مفصل سرشانه است که بسیار شایع است.
علائم آرتروز شانه چیست؟
پس از ابتلا به آرتروز در مراحل اولیه و یا مراحل شدید تر علائمی را مشاهده خواهید کرد که در زیر به تعدادی از آن ها اشاره شده است:
- درد در هنگام حرکت دادن شانه
- التهاب در قسمت شانه
- انتشار درد به بازو، آرنج و دست ها
- محدودیت دامنه حرکتی
- عدم انعطاف پذیری شانه
- ضعف و آتروفی عضلات شانه
- شنیده شدن صدا از مفصل هنگام حرکت دادن آن
علت بروز بیماری آرتروز شانه
به طور معمول یکی از علل بروز بیماری آرتروز مفصل شانه وجود مشکلات زمینه ای می باشد. بیماری روماتوئید، ضربه، شکستگی و سابقه ای از دررفتگی های مکرر شانه از علل بروز بیماری آرتروز شانه یا استئوآرتریت می باشد.
برخی افراد به دلیل شغل یا ورزش های خاصی که انجام می دهند فشار مضاعفی به مفصل شان وارد می شود که موجب ساییدگی غضروف ها می شود. شایان ذکر است از دیگر علل بروز بیماری ساییدگی مفاصل، مصرف داروهای کورتون می باشد که با مصرف این نوع دارو سبب تخریب یا سیاه شدن مفصل شانه می شود و فرد را مستعد بیماری آرتروز می نماید.
شکستگی مفصل شانه
زمانی که فردی دچار شکستگی مفصل شانه می شود، ممکن است مفصل آن شکل و تطابقی که نسبت به هم دارند را از دست بدهند، بنابراین آن حرکاتی که نسبت به هم دارند باعث می شود تا غضروف مفصل ساییده شود.
پارگی های تاندون شانه
یکی از علل شایع بیماری آرتروز شانه پارگی های تاندون شانه می باشد. افرادی که نسبت به پارگی تاندون روتوتورکاف شانه بی توجه هستند و درمان نمی کنند به مرور به علت این که بایومکانیک شانه از بین می رود و شانه آن حرکات طبیعی خود را ندارد دچار ساییدگی غضروف مفصلی می شوند.
بیماری های سیستمیک
این افراد هم به دلیل بیماری های التهابات مفصلی مستعد آرتروز هستند . لازم ذکر است به دلیل التهابات مفصلی موادی داخل مفصل توسط بافت ملتهب آزاد می شود که سبب مشکل غضروفات مفصلی می شود.
افزایش سن
یکی دیگر از عواملی که میتواند باعث آرتروز شانه شود افزایش سن است. با افزایش سن غضروف ها آسیب پذیر تر می شوند و انعطاف پذیری کاهش میابد.
آرتروز شانه چگونه تشخیص داده می شود؟
پس از این که فرد علائمی را در خود مشاهده کرد برای بررسی مشکل باید به متخصص ارتوپد مراجعه کند. پزشک طی معاینه ممکن است متوجه سفتی و یا کاهش دامنه حکتی مفصل شانه شود. ممکن است هنگام حرکت صدای سایش اسخوان ها نیز شنیده شود. در صورت نیاز باید تصاویر رادیوگرافی تهیه شود تا با دقت بیشتری مشکل و میزان آسیب بررسی شود.
چگونه از ابتلا به آرتروز شانه پیشگیری کنیم؟
- وزن مناسبی داشته باشید.
- در طول روز به فعالیت های عادی خود ادامه دهید.
- برنامه ورزشی مناسبی داشته باشید تا ماهیچه ها تقویت شوند.
- از انجام فعالیت های بالا سر بپرهیزید.
درمان آرتروز شانه چگونه است؟
آرتروز به معنای ساییدگی مفاصل است . آسیب آرتروز در نتیجه اول به ناحیه غضروف ها است در صورتی که غضروفی ساییده شود نمی توان آن را به حالت اولیه خود بازگرداند. تعدادی از بافت های بدن هستند که قابل بازسازی نیستند و یکی از آن ها غضروف است و به همین دلیل است که درمان آرتروز سخت است ولی می توان با استفاده از روش های درمانی گوناگون درد ناشی از آرتروز را برطرف کرد. اما در صورتی که آرتروز شدید باشد دیگر راهی جز جراحی وجود ندارد.
معمولا آرتروز مفاصل از چهار گرید، نوع خفیف تا نوع بسیار شدید تشکیل شده است. در مراحل اولیه درمان ها تغییر می کند و معمولا از درمان های غیرجراحی استفاده می شود.
در ابتدا به فرد استراحت و عدم انجام فعالیت های سنگین توصیه می شود. همچنین ممکن است درمان های خانگی مانند استفاده از کمپرس یخ و آب گرم پیشنهاد شود. بهترین نوع درمان در مراحل ابتدایی دارو درمانی می باشد. درمان بیماری آرتروز با توجه به نوع و شدت آن متفاوت می باشد و در مراحل بعدی جهت درمان از فیزیوتراپی استفاده می شود.
یکی از درمان های بیماری آرتروز شانه در مراحل پیشرفته، تعویض مفصل شانه است و در صورتی که فردی دچار بیماری است بهتر است به متخصص ارتوپد اطلاع داده شود. معمولا پزشکان قبل از انجام این نوع اقدامات آزمایشاتی را انجام می دهند و بهتر است که پزشک در جریان قرار گرفته شود.
امیدوارم این مطلب برای شما مفید بوده باشد و اطلاعات لازم را کسب کرده باشید. شما میتوانید سوالات و تجربیات خود را در زیر این مطلب با ما به اشترذاک بگذارید.