دکتر رضا شیروانی بختیاری » زانو » لوز بادی یا اجسام شناور در مفصل زانو
۷ دقیقه
لوز بادی یا اجسام شناور در مفصل زانو

لوز بادی یا اجسام شناور در مفصل زانو

آنچه می خوانید...

آیا تا به حال درد شدید زانو را تجربه کرده اید؟ ممکن است به دلیل افتادن ناگهانی بر روی زانو یا برخورد زانوی شما به یک سطح سخت باشد. اگرچه، آسیب های داخلی کوچک زانو خود به خود بهبود می یابد. با این حال، این نوع ضربه می تواند قطعاتی از غضروف یا استخوان های ریز را در مایع سینوویال زانوی شما به جا بگذارد، ممکن است این تکه ها را احساس نکنید. در عوض، قفل شدن زانو، محدودیت حرکت، التهاب و کشیدگی زانو را تجربه کنید. این اجسام شناور یا لوز بادی می توانند از میلی متر تا سانتی متر متغیر باشند. این مطلب اطلاعاتی در مورد لوز بادی در مفاصل زانو، علل و درمان آن ها را نشان می دهد.

لوز بادی یا اجسام شناور در مفصل زانو چیست؟

لوز بادی (Loose body) اصطلاحی است که به قطعات کوچک غضروف مفصلی و استخوان اطلاق می شود که در اثر آسیب یا تحلیل زانو در مفصل زانو می شکند. اجسام شناور در داخل مفصل زانو شناور می شوند و بسته به محل مهاجرت قطعات باعث درد، گرفتگی، قفل شدن یا تورم می شوند. این تکه‌های استخوان و غضروف می‌توانند در اندازه‌ها و شکل‌های مختلف باشند و همچنین می‌توانند در نتیجه ساییدگی و پارگی طولانی مدت زانو ایجاد شوند. هنگامی که لوز بادی در داخل مفصل زانو قرار می گیرد، درد و بی ثباتی به دنبال خواهد داشت. تا زمانی که قطعات شناور غضروف از طریق جراحی برداشته شوند، این حالت عود می کند.

لوز بادی یا اجسام شناور در مفصل زانو چیست؟

علل ایجاد لوز بادی در مفصل زانو چیست؟

۱-آسیب به غضروف در هنگام ضربه یا ورزش می تواند منجر به تشکیل لوز بادی شود. ایجاد این اجسام در زانو در این ورزش ها رایج است:

  • بسکتبال
  • فوتبال
  • راگبی
  • والیبال

۲- اگر از آرتروز زانو یا بیماری شارکو رنج می برید و تحت ضربه مستقیم یا غیرمستقیم قرار گرفته اید، این حادثه می تواند منجر به ایجاد قطعات ریز در مفاصل شود.

۳- اگر زانوی ملتهب دارید، ممکن است به دلیل قطعات فیبرینی باشد.

۴- برخی از افراد ممکن است از یک بیماری نادر، کندروماتوز سینوویال یا استئوکندروماتوز سینوویال رنج ببرند. سینوویوم به طور غیر طبیعی رشد می کند و ندول هایی از غضروف تولید می کند.

۵- برخی از شرایط ژنتیکی نیز ممکن است منجر به لوز بادی شود، مانند سندرم اهلرز دانلوس.

علائم اجسام شناور در زانو

اگر یک یا چند مورد از علائم زیر را تجربه کنید، ممکن است اجسام شناور در زانو داشته باشید:

  • درد
  • تورم
  • قفل شدن زانو (ناتوانی زانو در صاف شدن) به دلیل گیرکردن قطعه در مفصل
  • شنیدن صدای ساییدن هنگام حرکت دادن زانو

چگونه لوز بادی در زانو تشخیص داده می شود؟

اگر علائم این عارضه را در زانوی خود مانند تورم یا قفل شدن را تجربه کردید، با یک متخصص ارتوپد مراجعه کنید. در طول قرار ملاقات، پزشک از شما می خواهد که علائم خود را شرح دهید. سپس زانو را از نظر درد و تورم معاینه می کند.

به منظور تشخیص، پزشک ممکن است آزمایش‌های تصویربرداری زیر را تجویز کند:

  • اشعه ایکس برای شناسایی یک تکه استخوان شناور در زانو
  • MRI برای شناسایی یک تکه غضروف شناور در زانو

درمان لوز بادی در مفصل زانو چگونه است؟

گزینه های محدودی برای مدیریت غیرجراحی اجسام شناور وجود دارد زیرا عمدتاً منجر به علائم مکانیکی می شود که تنها پس از برداشتن از بین می روند. با این حال، فیزیوتراپی و داروهای ضد التهابی می توانند برای کمک به علائم و انعطاف پذیر نگه داشتن مفصل استفاده شوند.

روش های جراحی

جراحی آرتروسکوپی زانو، روش کم تهاجمی است و به جراح اجازه می دهد تا زانو را به طور کامل بررسی نماید تا هرگونه آسیب به غضروف را ارزیابی کند و درمان کند، از این رو بهترین روش تشخیصی و درمانی موجود است.

در این جراحی برش های کوچکی ایجاد می شود و از یک دوربین برای تجسم داخل مفصل زانو استفاده می شود. سپس، پزشک شروع به برداشتن قطعات لوز بادی و صاف کردن یا ترمیم غضروف آسیب‌دیده می‌کند. در بیمارانی که علائمی در نتیجه ی اجسام شناور دارند، جراحی معمولا تنها راه برای تسکین است.

در صورت عدم درمان، قطعات شناور در مفصل ممکن است به زوال بیشتر غضروف مفصلی منجر شود. در اکثر موارد، جراحی بسیار موفقیت آمیز است و در نتیجه درد و تحرک زانو به شدت بهبود می یابد.

جراحی آرتروتومی باز: به دلیل در دسترس بودن آرتروسکوپی، کمتر رایج است، اما زمانی که لوز بادی بسیار بزرگ، متعدد و پشت زانو هستند یا درگیری کامل سینوویال وجود دارد، می توان آن را انجام داد.

زمان بهبودی بعد از خارج کردن اجسام شناور از زانو

پزشک شما یک برنامه توانبخشی و فیزیوتراپی مفصل را در اولین ویزیت پس از عمل شما پس از جراحی آرتروسکوپی زانو ارائه می دهد. درمان بر بازگشت آهسته حرکت به زانوی آسیب دیده تمرکز می کند و به دنبال آن یک برنامه تقویت پیشرونده برای محافظت از مفصل ترمیم شده انجام می شود. اکثر بیماران در عرض ۷ روز به طور طبیعی راه می روند و در کمتر از ۴ هفته به فعالیت کامل باز می گردند. سایرین با شرایط پیچیده تر ممکن است نیاز به عصا یا توانبخشی بیشتر داشته باشند.

سوالات متداول

دکتر رضا شیروانی بختیاری

فارغ التحصيل پزشكى عمومى از دانشگاه تهران فارغ التحصيل دوره تخصص ارتوپدى از دانشگاه فردوسى مشهد رتبه برتر آزمون بورد تخصصى سال ١٣٩٢ دوره تخصصى آسيبهاى ورزشى و ارتروسكوپى از ايتاليا ١٣٩٢

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه − 2 =